Reizen in winters Lapland

De thermometer slaat uit tot -25°C en bij heldere hemel maken we grote kans om het noorderlicht te zien. In de sneeuw kunnen we genieten van winterse activiteiten zoals sneeuwscooter rijden, sneeuwschoenwandelen, skiën en een husky safari. Dit is puur genieten van winter Lapland.

In het kort

Slechts 8 dagen zijn we in het koude hoge noorden van Finland, tegen de grens met Zweden in een klein plaatsje genaamd Muonio. In de buurt zijn verschillende (all-in) hotels te vinden, maar we kiezen voor een appartementje bij Lomamaja Pekonen, van alle gemakken voorzien en inclusief sauna. Van daaruit doen we alle leuke tours en activiteiten die we willen.

Hoogtepunten

Sneeuwscooter rijden bij Harriniva
Het Noorderlicht zien in Lapland
Skiën bij Olos
Huskysafari bij Torassieppi

Vervoer, slapen en eten

Naar Lapland reizen we per vliegtuig, trein en bus. Het vliegtuig brengt ons in Helsinki, vanwaar we onze weg vervolgen met de trein naar Rovaniemi. Tot slot nemen we de bus naar Muonio. Dit boeken we allemaal ruim van tevoren online. Vanuit Muonio vertrekt een beperkt aantal bussen. Bijvoorbeeld naar Olos, een nabijgelegen skigebied waar wij skiën, en Levi, de meest populaire skibestemming in deze regio. Naar hotel en touroperator Haranniva, op 3 kilometer van ons huisje, wandelen we twee keer op en neer. Naar Torassieppi, 17 kilometer van ons huisje en slecht per bus bereikbaar, nemen we een taxi, voor iets minder dan 40 euro (enkeltje).
Ook het huisje in Muonio boeken we vooraf op internet. Een appartement met twee bedden, een slaapbank, keuken en sauna. De keuken is onze voornaamste reden voor deze keuze. Zo kunnen we zelf koken en kosten besparen. In de hotels zien we vaak complete buffetten, die er luxe en prijzig uitzien. De boodschappen zijn goed betaalbaar.

Benodigdheden

Voor winters Lapland is goede kleding een must. Met skikleding kom je een eind, maar een paar laagjes extra is prettig. Zeker bij het spotten van het noorderlicht in Lapland. Je staat dan lang stil en het kan zomaar -25°C zijn. We dragen een complete winteruitrusting voor Lapland. Bij winterse activiteiten krijgen we vaak arctische overalls te leen van de touroperator.

Kosten

We proberen onder de prijzen te komen van de all-in hotels in de buurt. Dat neemt niet weg dat we in een westers land met een hoge levenstandaard reizen. Sommige kosten kunnen we delen, met name die voor de appartementjes, de taxirit en de boodschappen, verder zal het volgende kostenplaatje ook aardig opgaan voor 1 persoon. We besteden per persoon iets meer dan € 1300,– voor deze onvergetelijke 8 dagen in Lapland. Dat doen we als volgt:

Vliegticket, retour € 278,24
Trein van vliegveld naar stad, retour: € 10,-
Nachttrein Helsinki – Rovaniemi, zitplaats: € 86,30
Bus Rovaniemi – Muonio, retour: € 80,-
Appartement Lomamaja Pekonen (7 nachten, p.p.): € 207,50,-
Sneeuwscooter rijden: € 100,-
Sneeuwschoenwandelen: € 65,-
Bus naar Olos, retour: € 6,-
Skiën Olos: € 65,-
Taxi Torassieppi, retour, p.p: € 40,-
Huskyhonden tour: € 130,-
Boodschappen per persoon: € 50,-
Warme chocolademelk per kop: € 4,- tot € 6,-
Nachttrein Rovaniemi – Helsinki, slaapcoupé: € 120,80
AirBnB Helsinki (1 nacht): € 68, €34 p.p.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.