Reizen naar het Noorderlicht – alle informatie op een rij

Reizen naar het noorderlicht

Na meerdere reizen naar het noorderlicht zetten we alle informatie over reizen naar het noorderlicht op een rij. Je vindt hier alles over het noorderlicht dat we leerden tijdens reizen in de poolcirkel en op onze reizen naar het noorderlicht.

Wat is het noorderlicht?

Hoe het noorderlicht ontstaat is best ingewikkeld. Gaandeweg leren we daarover steeds een beetje bij. Als we het goed begrijpen gaat het als volgt:

Door zonnewind, op de zon, worden elektrisch geladen deeltjes de ruimte in geslingerd. Een aantal van die deeltjes bereikt de aarde. De deeltjes worden door het magnetische veld van de aarde naar de polen geleid. Daarom is het noorderlicht het best te zien rond de noordpool. Als de geladen deeltjes bij de atmosfeer komen, botsen ze tegen zuurstof- en stikstofatomen.

Bij die botsing ontstaan de kleuren en patronen die we poollicht noemen. Rond de noordpool heet dat de aurora borealis, het noorderlicht. Rond de zuidpool is het de aurora australis, het zuiderlicht. Een groene kleur ontstaat wanneer de geladen deeltjes botsen met zuurstofatomen. Het poollicht zal paars zijn wanneer de geladen deeltjes met stikstofatomen botsen.

Waarnaartoe gaan reizen naar het noorderlicht?

Binnen de poolcirkel

Het noorderlicht zien is gebonden aan wat voorwaarden. Omdat het effect rondom de polen van de aarde het sterkst is, kan je daar het beste heen. Daarom maak je meer kans om het noorderlicht te zien op een plek binnen de poolcirkel. In de princpe kan je voor je reizen naar het noorderlicht rond de noordpool terecht in bijvoorbeeld Noorwegen, Zweden en Finland (Lapland) en ook IJsland, Canada, Groenland of Rusland. Soms is het effect echter ook zo sterk, dat tijdens een donkere en heldere nacht het noorderlicht zover als op Texel ook kan worden gezien. Blijf weg van kunstmatig licht van dorpjes en steden om het beste zicht op noorderlicht te krijgen.

Populaire bestemmingen voor het noorderlicht

Een aantal plaatsen zijn populaire bestemmingen voor een reis naar het noorderlicht. We komen gaandeweg heel wat plekken tegen. Bijvoorbeeld Rovaniemi, Levi, Luosto en Inari in Finland, Abisko in Zweden, Tromsø, de Lofoten en Spitsbergen in Noorwegen en Reykjavik en Ísafjörður in IJsland. Elke plek heeft zijn eigen voor- en nadelen. Bereikbaarheid speelt een rol, maar ook de kosten van de reis en verblijf. Ook andere faciliteiten, zoals een verblijf in een ijshotel of glasiglo, of mogelijkheden voor andere activiteiten, zoals een husky safari, skiën of sneeuwscooter rijden kunnen in overweging worden genomen.

Noorderlicht in Finland

Zo komen we op onze eerste zoektocht naar het noorderlicht uit in Muonio, in Finland. Reizen naar Muonio doen we met vliegtuig, trein en bus. We zien het noorderlicht in Muonio, dicht in de buurt van onze bungalow. Onze droomreis naar het noorderlicht is daarmee compleet. De andere activiteiten zijn een toegift. Een tweede keer gaan we met een groep naar het noorderlicht. We willen dan graag het noorderlicht zien bij Hetta. Naar Hetta reizen we wederom met het vliegtuig en de trein, maar dan nog noordelijker met een huurauto. En dat levert veel op. Meermaals kunnen we het noorderlicht zien, intenser dan we het eerder zagen. En ook hier kunnen we een meerdaagse tocht met husky honden maken, zelf sneeuwscooters huren en wintersporten.

Wanneer kan je het noorderlicht zien?

Binnen de poolcirkel is het in de winter lang donker. In de poolnacht komt de zon niet boven de horizon. In het donker is het effect van het noorderlicht het best te zien. Maar voor het zien van het noorderlicht kunnen de weersomstandigheden ook doorslaggevend zijn. Om het noorderlicht te kunnen zien moet het helder weer zijn. Daarom loont het om de weersomstandigheden in de gaten te houden. Abisko staat met de droogste lucht van Lapland bekend als een plaats met goede plek voor reizen naar het noorderlicht, omdat er daarmee goede kans is om het noorderlicht te zien.

Bij mist, bewolking of sneeuw is het moeilijk om het noorderlicht te zien. Aan het eind van de winter is er minder neerslag en bewolking. Bewoners en statistieken, en onze ervaring, zeggen dat de kans om het noorderlicht te zien groot genoeg wordt als je een tijdje blijft. Ben je maar enkele dagen in Lapland, dan kan het zomaar gebeuren dat het weer precies tegenzit om het noorderlicht te zien in Lapland. Toch is er bijna elke dag wel kans om het noorderlicht te zien. Je moet daarom een beetje scherp blijven. Tussen 22:00 en 1:00 uur is er vaak het heftigste noorderlicht. Het kan dus lonen om nog even wakker te blijven. Is het noorderlicht in Nederland te zien, dan wordt dat zeker op de NOS gemeld.

Hoe kan je het noorderlicht zien?

Als het voldoende sterkte heeft, kan je het noorderlicht zien je met het blote oog. Dat kan variëren van een lichte waas aan de horizon, tot intense opvallend bewegende kleurenpatronen die de lucht vullen. Je moet ter plekke ervaren hoe je noorderlicht kan herkennen. Een fotocamera kan daarbij helpen. Met de goede instellingen, waaronder een wat langere sluitertijd, komt zelfs heel vaag noorderlicht al snel met een helder contrast op de foto, zoals hieronder. Twijfel je, dan maak je even een foto om te zien of er noorderlicht aan de lucht is.

Om te weten wat je kan verwachten, kan je verschillende apps gebruiken, die verwachtingen voor het noorderlicht geven. De Aurora Forecast app en de Aurora Alerts app zijn aanraders. Ze geven uitgebreide informatie over zonnewinden en de geladen deeltjes, zoals de richting, dichtheid en snelheid. Daar kan je een complete studie van maken, maar de noorderlicht apps geven ook een notificatie als noorderlicht verwacht wordt.

Ben je iets te enthousiast of voor de zekerheid een beetje te vroeg naar buiten gegaan, dan maak je het jezelf een stuk aangenamer met een goede winteruitrusting. Met de goede kleren op je paklijst is het in de koude winterse streken waar je het poollicht opzoekt een stuk langer uit te houden. Je kan dan ook op je gemak van het noorderlicht genieten. Bedenk bij warme handschoenen dat je er ook eventueel je camera nog mee wilt kunnen bedienen.

Waarom reizen naar het noorderlicht?

Voor veel mensen is een reis naar het noorderlicht een droomreis. De foto’s van het noorderlicht spreken dan ook tot de verbeelding. Het kan erg leuk zijn om zelf ook zulke mooie foto’s te maken. Als je een beetje handig bent kan je ook mooie filmpjes maken van het noorderlicht. Zo’n reis door Lapland hoeft geen vermogen te kosten, als je een beetje slim de periode, reiswijze en bestemming uitkiest. We kunnen het van harte aanbevelen!

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.