Reizen tussen theeplantages

Uitgestrekte glooiende groene heuvels. We vinden zowel in het binnenland van Maleisië als het binnenland van Sri Lanka, op de hoger gelegen delen van de landen, prachtige theeplantages. Zowel een bezoek aan een theeplantage, als reizen tussen theeplantages kan zeer de moeite waard zijn.

Kaneel was het eerste product dat onder leiding van de Sri Lankaanse overheid, destijds overheerst door de Nederlanders, gesponsord werd geteeld. Nadat de koffieplantages die volgden werden vernietigd door een schimmelziekte, werden steeds meer landerijen gebruikt voor de groei van thee. Het hoger gelegen binnenland in Sri Lanka, bleek uitstekende condities te bieden voor de groei van thee. Het is er zonnig, maar niet te warm en ook vochtig genoeg om de groei van de planten te bevorderen. De Engelsen hadden goed in de gaten dat hier geld mee verdiend kon worden. Bovendien kon de lokale bevolking worden ingezet, om te werken op de plantages.

Op eenzelfde manier, besloten de Engelsen ook de mogelijkheden in Maleisië te verkennen. Ze vonden soortgelijke omstandigheden in het binnenland van het vasteland van Maleisië, in de Cameron Highlands. Ook hier werden landerijen ontwikkeld, waaronder uitgestrekte theeplantages, maar ook gebieden waar in kassen kan worden geteeld. In de Cameron Highlands kan je bij je thee dus genieten van een heerlijk aardbeientaartje van lokale aardbeien! Dat doen we bij de BOH plantage, waar we onverwacht terecht komen na een wandeling vanuit Tanah Rata.

De BOH plantage is bijzonder toeristisch, maar zeker de moeite waard. Een pad leidt naar een hoog punt vanwaar je uitzicht hebt over de uitgestrekte plantage. Beneden zie je de fabriek liggen en de arbeiderswoningen. Boven ons hoofd cirkelt bijna elke tien minuten een vliegtuig, waarvanuit je blijkbaar ook een mooi uitzicht hebt over de plantages. In de fabriek kan je zien hoe het proces van thee maken precies gaat. In het naastgelegen cafeetje is het natuurlijk druk met toeristen die de thee proeven. Terwijl we wachten op de taxi, proberen wij natuurlijk ook een kopje.

Thee plukken, wordt voor de hoogste kwaliteit thee met de hand gedaan. Gezien de uitgestrektheid van de plantages, begrijp je hoeveel werk dat is. Daarom worden bij voorkeur goedkope arbeidskrachten gebruikt. Zowel in Maleisië als in Sri Lanka, zie je vaak mensen uit India op de plantages. In Sri Lanka verzette de lokale Sinhalese bevolking zich tegen de ongunstige arbeidsvoorwaarden die golden op de plantages, waarop de Engelsen daarom Indiaase Tamil lieten werken op de plantages. We reizen tussen theeplantages met de trein en zien de arbeiders aan het werk met grote manden op hun rug, waarin de theeblaadjes worden verzameld.

Hoe hoger je bent, hoe beter de thee. Al groeien de planten op grotere hoogte langzamer, de smaak komt het alleen maar ten goede. Het uitzicht ook. Reizen tussen theeplantages, is daarom echt genieten.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.