Rewaka Beach is dé plek om zeeschildpadden op het strand te zien, waarbij er ook nog een grote kans is dat je ze eieren ziet leggen. Op Rewaka Beach komen vijf van de zeven zeeschildpadden voor die in de zee zwemmen: green turtle, olive ridley turtle, leatherback turtle, hawksbill turtle en de loggerhead turtle. Voor ons een mooie gelegenheid om deze bijzondere dieren van dichtbij te kunnen zien.
We laten ons met een tuk-tuk naar het bezoekerscentrum brengen waar we kennis maken met André uit Nederland. Hij woont hier samen met zijn vriendin Imke en zij houden zich bezig met de organisatie van het toeristische deel van ‘turtle watching’. Na het zien van een documentaire, we moeten namelijk wachten totdat er een schildpad op het strand is gesignaleerd, krijgen de lokale gidsen een seintje van de nestbeschermers dat er een schildpad is gesignaleerd. Deze nestbeschermers, in totaal 22 lokale mannen, bemannen 24 uur per dag, 7 dagen per week een stuk strand van 3 km. Al deze mannen waren jaren geleden stropers, want de schilden en de eieren leverden een inkomen van een maand op. Een onderzoeker heeft deze mannen omgeschoold tot nestbeschermers en zo kennis laten maken met een andere kant van de zeeschildpadden die voor maandelijkse inkomsten kunnen zorgen, zodat er meer schildpadden in de zee blijven zwemmen.
Bij maanlicht lopen we met een groep het strand op om de green turtle te bekijken. We zien onderweg verschillende sporen van schildpadden die eerder het strand op zijn gekomen. De green turtle is bezig met een nest te graven dus we wachten op een afstandje om haar niet te storen. Doordat het de afgelopen maanden weinig heeft geregend is het zand erg droog, waardoor het nest instort. De zeeschildpad besluit om op een later moment terug te komen naar het strand. Wanneer zij binnen de volgende 3 dagen haar eieren op het strand niet kan leggen, zullen de eieren helaas verloren gaan in het water.
Op haar weg terug naar de zee kunnen we haar van achter bekijken. Doordat ze met rood licht wordt beschenen (schildpadden kunnen slecht rood zien) zien we hoe enorm groot ze is. Door het maken van het nest is de schildpad erg moe geworden, waardoor we haar een lange tijd kunnen volgen. Zodra ze in de zee is, spatten de golven over haar heen als over een rots waardoor we nog eens beseffen hoe groot ze is.
Imke en André werken samen met vrijwilligers en wij voelen daar wel wat voor. Dus we besluiten voor ongeveer 1,5 week als vrijwilliger hen te helpen. Daarover later meer!
Blijf op de hoogte!
Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten