Roadtrip door Engeland: van Dover tot Schotland via 6 natuurparken

We maken een roadtrip door Engeland, want al varen we over naar Dover, we zijn op weg naar Schotland. We rijden een roadtrip van Dover tot Schotland via 6 natuurparken, en maken zo op de roadtrip door Engeland nog heel wat mooie stops.

White Cliffs of Dover

We vallen met onze neus in de boter met een aankomst in Dover. We varen hoofdzakelijk hier over omdat onze camper bij rederij DFDS in een kleine klasse meekan. Dat scheelt geld. De hele roadtrip en dus ook de kliffen van Dover zijn daarbij mooi meegenomen. We maken een mooie wandeling op de kliffen van Dover.

The Broads National Park

We besluiten dezelfde dag nog Londen voorbij te rijden. De stad staat nog wel op mijn bucketlist en we zouden nu zelfs op de fiets de stad in kunnen, maar het belooft meer dan 30°C te worden. Dan zijn we liever in The Broads National Park, een park in Suffolk en Norfolk met 7 rivieren en tientallen meertjes. We vinden een camping in een afgelegen deel van het park en betalen gelijk de hoofdprijs. Voor €50 mogen we een nachtje blijven. We maken van de gelegenheid gebruik om te gaan kanoën in The Broads National Park.

Norfolk Coast AONB

Een aantal natuurparken in Engeland worden verder aangeduid met deze afkorting. AONB staat voor Area of Outstanding Natural Beauty, een status die wordt toegekend aan natuurparken met buitengewone natuurlijke schoonheid. De status komt met regels die de parken wettelijk beschermen zoals dat in nationale parken gebeurt, maar bij AONB’s gebeurt dat zonder bestuursorgaan. Deze parken worden onderhouden door de lokale overheid en gemeenschap. Misschien is het daarom iets makkelijker om als tussenstop op de roadtrip door Engeland een mooi plekje te vinden om te wildkamperen in Engeland. We parkeren in het noorden van Norfolk, aan de Norfolk Coast, pal aan de kust bij Salthouse, midden in het natuurpark. Het is wederom mooi wandelen aan de Norfolk Coast.

Peak District National Park

Omdat Schotland ten opzichte van Engeland ook een stuk richting het westen ligt, besluiten we vanuit Oost-Engeland over te steken richting Manchester. Op deze roadtrip door Engeland richting het westen passeren we Sheffield en stoppen daarna tussen de twee steden in het populaire Peak District National Park. We komen hier in het weekend en het is druk met Engelsen. Ze laten lekker hun hond uit bij het wandelen in Peak District National Park. We vinden een wildkampeerplek op een verlaten parkeerplaats aan een doodlopende weg in een uithoek van het park.

Forest of Bowland AONB

Langs Manchester rijden we daarna verder naar het noorden, tot even voorbij Clitheroe. We parkeren een nachtje op het parkeerterrein van boerderijwinkel Bashell Farm, op de rand van het Forest of Bowland. We hebben echter juist uitzicht op Clitheroe met de Pendle Hill op de achtergrond. Dat is mooi wakker worden. Het Bowland Forest biedt een mooie route voor het vervolg van de roadtrip. De natuur hier blijkt verder hoofdzakelijk bewaard te zijn als waterfilter voor de watervoorziening van Lancaster.

Lake District National Park

De kaart verraadt dat het deel van Engeland dat we vervolgens betreden, heel wat natuurschoon te bieden heeft. Hier kunnen we de route vervolgen via het Yorkshire Dales National Park, North Pennines AONB om in Schotland te komen. We zouden dan het Lake District National Park links laten liggen. Juist omdat we een kano bij ons hebben lijkt ons dat zonde. Op zoek naar een goede plek om te kanoën in Lake District National Park passeren we het toeristische Windermere. We parkeren in de heuvels bij Coniston, waar we wildkamperen in Engeland met uitzicht op Coniston lake en een mooie routes zijn om te wandelen in het Lake District National Park. We gaan ook nog kanoën op het Wast Water meer. Daarvoor rijden we verder naar het westen. Het wordt daarom logisch om voor de laatste kilometers naar Schotland de kustroute te pakken.

Einde van de roadtrip door Engeland

Bij Maryport maken we de laatste stop op deze roadtrip door Engeland. We vinden nog een plekje om te wildkamperen in Engeland aan de promenade aan de kust. Hier hebben we al uitzicht op Schotland over de Ierse zee. Een route voor een roadtrip door Schotland ligt daar al te wachten!

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  Coralien
  8 aug 2019

  Genieten om zo met jullie mee te reizen … Prachtig landschap !!! Makkelijk dat wild kamperen 🙃
  Xxcoralien

   11 aug 2019

   Leuk dat je meeleest. Het is inderdaad mooi hier 🙂

   Anouk
   29 aug 2021

   Hoelang hebben jullie gedaan over deze roadtrip?

   Pim
   30 aug 2021

   Ha Anouk,
   In 9 dagen waren we bij Maryport. Het hangt er maar net vanaf hoeveel tijd je neemt onderweg 🙂 Heb je plannen?

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.