Roadtrip door het Atlasgebergte

In iets minder dan twee weken rijden we met onze camper van Casablanca, aan de kust van Marokko, tot de rand van de Sahara bij Mhamid; een roadtrip door het Atlasgebergte. We mengen ons in het enigszins chaotische Marokkaanse verkeer en wegen van wisselende kwaliteit. Het brengt ons op mooie plaatsen waar we op ons gemak van kunnen genieten.

Er zijn in Marokko heel goede snelwegen, vaak met tol. Die vooral langs de ontwikkelde kustgebieden leiden. Er zijn ook mooie tweebaanswegen die het binnenland in gaan. Verder zijn er veel wat mindere wegen waar de tand des tijds aan de randjes van het asfalt knaagt. Zo krijg je in minder ontwikkelde gebieden een net te krappe tweebaansweg voor je kiezen, of iets wat nog net door kan als een eenbaansweg. De beste stukken deel je dan met je tegenliggers. De sport is om zo lang mogelijk recht op elkaar af te rijden. Wie het eerst wijkt, rijdt het langst in de berm.

Toeteren en het gebruik van lichtsignalen wordt wat vrijer gedaan dan we in Nederland gewend zijn. Dat gaat niet gepaard met passieve agressie die we in Nederland wél gewend zijn. Vaak gaat het om een signaal voor de zekerheid, omdat je wel erg lang op het midden van de weg blijft, of als bedankje, omdat je coulant de berm ingedoken bent.

Grote gaten dwingen de bestuurder constant de ogen op de weg te houden. Het levert een slingerend spoor op, dat ook door eerdere bestuurders in het stof is getekend. Dit spoor biedt soms wat houvast om ook op grotere snelheid de ergste kuilen te vermijden. Zo sparen we zo goed mogelijk onze auto, die het al zwaar genoeg heeft met het klimmen en dalen in het Atlasgebergte.

Daar kiezen we dan ook een toeristische route die door een minder ontwikkeld gebied leidt. We doen er een dag over om over de kronkelende wegen dwars door het gebergte te rijden. We vallen van de ene verbazing in de andere, de uitzichten zijn fantastisch. Het is beslist een aanrader om de kleinere wegen te kiezen, de kwaliteit van de weg wordt ruimschoots gecompenseerd door de omgeving.

Kleinere wegen bieden ook kansen om in kleine dorpjes te komen, waarin het af en toe lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. We worden nagekeken bij het passeren. Onze chocoladekoekjes vinden gretige afname bij jong en oud en ook pennen doen het goed bij kinderen. Op het platteland tussen de dorpen liggen kansen om een wildkampeerplaatsje te spotten voor een rustige nacht na een lange dag rijden.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.