Roadtrip door Schotland: North Coast 500

roadtrip door Schotland

geschreven door Pim op

We rijden naar het noorden van het Britse vasteland voor een roadtrip door Schotland. Voor ons begint die roadtrip op de A890, net voor Auchentyre, een afslag van de weg naar het populaire Isle of Skye. We steken hier door om de North Coast 500 noordwaarts te gaan volgen.

We delen de roadtrip door Schotland op in drie delen. Het eerste deel volgt grotendeels de North Coast 500 langs de westkust van Schotland. We volgen de route tot Thurso in het noorden van Schotland. Daar onderbreken we de trip voor een uitstap naar de Orkney eilanden en Shetland eilanden. Pas daarna vervolgen we de route naar John o’ Groats en Inverness.

We vallen met onze neus in de boter want het eerste stuk van de route, tussen Strathcarron en Applecross, leidt over een hele mooie pas. De weg kronkelt omhoog naar het Bealach na Ba Viewpoint vanwaar we een panoramisch uitzicht krijgen over de omgeving.

Het is allemaal zo mooi dat we besluiten om vooral rustig aan te doen. We nemen daarom gelijk een kleine detour en slaan bij Applecross even af naar het zuiden, richting Culduie. Hier vinden we een wandeling naar een mooi zandstrandje; Airdbain.

We laten ons langs de North Coast 500 leiden door twee gidsen. De route en hoogtepunten langs de roadtrip door Schotland staan handig beschreven in The North Coast 500. Bijzondere uitstapjes en plekken zoals het strandje vinden we in de Wild Guide Scotland. Beide boeken vinden een vast plekje op het dashboard om regelmatig te worden geraadpleegd.

De volgende tussenstop maken we bij Shieldaig. We blijven een paar dagen in Shieldaig, maken kennis met wat locals en beleven het jaarlijkse roeifestival in dit dorp. Dan rijden we door naar Ullapool, om weer eens goed boodschappen in te slaan voor het volgende afgelegen deel van de route.

Misschien wel het meest afgelegen maar zeker één van de mooiste punten langs de North Coast 500 vinden we bij Stoer Lighthouse, een vuurtoren op het puntje van Stoer Head. Als deze afgelegen plek, waar je trouwens ook heel leuk kan overnachten, nog niet stoer genoeg is, dan is de wandeling over de kliffen naar de Old Man of Stoer ook beslist een aanrader. Hier steekt een hoge rotspilaar uit het zeewater voor de kliffen en krijg je nog meer mooie uitzichten. Er is dan ook meer kans om zeezoogdieren te zien, zoals walvissen en misschien zelfs orka’s!

We maken nog een tussenstop op het surfstrand bij Strathy, waar wildkamperen met een mooi uitzicht over de golven gedoogd wordt. Ook hier speuren we naar orka’s, die we graag nog eens zouden zien zwemmen, maar we treffen ze niet.

Daarom ontstaat het plan om in het nabijgelegen Thurso de roadtrip door Schotland langs de North Coast 500 te onderbreken voor een overtocht naar de Orkney eilanden en Shetland eilanden. Daarover later meer!

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.