Roadtrip door Zuid Schotland

Roadtrip door Zuid Schotland

Onze roadtrip door Schotland begint in Zuid-Schotland bij Gretna Green. We rijden rap noordwaarts om The North Coast 500 te beginnen, een populaire route voor een roadtrip door Schotland van 500 mijl langs de Schotse noordkust. Voordat we zover zijn, rijden we nog ruim 300 kilometer op een roadtrip door Zuid-Schotland.

Een korte stop in Gretna Green leert dat dit een behoorlijke tourist trap is geworden. Het plaatsje is bekend geworden in de tijd dat je in Engeland niet mocht trouwen als je jonger was dan 21 jaar. In Schotland mocht dat wel. Bij de smid in Gretna Green, net over de grens, konden de ringen worden gemaakt en het huwelijk direct worden bezegeld. Nu is er een klein museum, een behoorlijk café, een grote winkel en een hele grote parkeerplaats. Pim haalt er wat herinneringen op aan een eerdere reis naar Schotland in 1998. We slapen die avond in Moffat voor een warme douche. De dag erop kunnen we fris doorrijden langs Glasgow.

Voorbij Glasgow vinden we een plekje bij Loch Lomond. We zetten de camper op een parkeerplaats bij een steiger waar boten liggen die met grote letters bestickerd zijn: LOCH LOMOND CRUISES. Op de parkeerplaats is aan het eind van de middag genoeg plek. Als we de volgende ochtend wakker worden, staat er net een touringcar achter de camper. Het wordt gauw drukker en we bekijken het een tijdje met een ontbijtje. Daarna gaan weer op weg.

Langs Glencoe rijden we samen op met wandelaars die de West Highland Way wandelroute lopen. We komen samen bij het zuidelijke eind van het Caledonische kanaal. Op een kaart is goed te zien hoe hier langs een breuklijn een abrupte scheiding in het landschap ligt. Er zijn 4 meren op deze lijn, waarvan Loch Ness er één is. Dwars door het Schotse hoogland zijn ze met een door de mens gemaakt kanaal verbonden.

Roadtrip door Zuid Schotland

We rijden parallel aan het kanaal verder en steken het over bij Invergarry. Dit stadje ligt zo’n beetje op de helft van het kanaal, dat in het noorden, voorbij Loch Ness, eindigt bij Inverness. Vanaf Invergarry voert een eerste doorgaande weg westwaarts, naar de fjorden van het Schotse hoogland en Isle of Skye. Maar eerst stoppen we, vrij snel na Invergarry, aan de River Garry. Hier is een mooie plek bij de rivier in een bos, waar we een paar wandelingen kunnen maken.

We blijven daarom twee nachten en lopen overdag uren door het bos. We snacken onder het lopen van bosbessen, bramen en frambozen, die langs de paden groeien. De bodem is op veel plekken begroeid met een dikke laag mos. Hier en daar groeien mooie paddenstoelen die we niet kennen. Bij een zijriviertje van de River Garry is een mooie waterval te vinden. Met wat regen erbij is alles goed vochtig, maar wij houden alles mooi droog in ons campertje en met een zonnetje dat ook af en toe meedoet.

We vervolgen de weg naar Isle of Skye, maar slaan vlak voor de brug naar het eiland af richting het noorden, naar Strathcarron. Hier pakken we voor het eerst The North Coast 500 op. Over dit vervolg van de roadtrip schrijven we later vast meer!

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.