Roadtrip in Bretagne

Roadtrip in Bretagne

Bij Saint-Nazaire verruilen we de Loire bij haar monding voor de Atlantische kust, die zich naar het noordwesten uitstrekt in Bretagne. Er is direct een behoorlijk contrast, met name in de drukte op de wegen en camperplaatsen. Terwijl we de roadtrip in Bretagne naar het westen rijden blijven we ons afvragen: is dit Bretagne?

Op weg langs de vele kustplaatsen, jachthavens, parkeerplaatsen en stranden spotten we al snel Bretonse vlaggen en grote “biscuiteries”. De Bretonnen zijn zichtbaar trots op hun streek en producten en dat moedigt natuurlijk aan om eens te komen kijken. Het is hier druk, vanaf de grotere wegen tot aan de parkeerplaatsen bij de zonnige stranden. We komen dan ook aan net vóór het lange weekend dat aansluit op 14 juli, een nationale feestdag.

Eenmaal óp de stranden is er ruimte genoeg om te delen met veel mensen die ieder met hun eigen ding bezig zijn. En het is mooi genoeg om de mensen te vergeten. Helder water rolt over zandstranden aan. Mét een windje, dat heerlijke verkoeling biedt of vermeden kan worden achter de duinen of tegen een talud. Kortom, het is genieten met het leven aan de kust. Zo kan deze roadtrip in Bretagne niet lang genoeg duren.

De drukte houdt nog wel even aan als de roadtrip in Bretagne verder westwaarts voert. Het schiereiland van Quiberon is een échte trekpleister. Er staat een behoorlijke file over de lengte van het eiland en de parkeerplaats bij het stadje Quiberon staat helemaal vol. Toch is het op het strand langs het noordelijke deel van het schiereiland rustig en ook langs de zuidelijkere stranden en de Côte Sauvage blijkt het goed vertoeven. Wellicht pakken ook wat mensen de boot, naar Belle-Île, Île d’Houat of Île d’Hoedic. Zeker de laatste twee zijn leuke dagtripjes.

Wij mijden de files door noordelijker te parkeren en verder te gaan met de fiets. Het fietspad loopt voor een deel langs het spoor, waarover ook een trein mensen vlotter verder brengt. Fietsend is het aangenaam verplaatsen over het schiereiland en makkelijk om even te stoppen voor een foto of een fijn plekje. De heerlijke zeewind maakt het zelfs op een warme dag nog aangenaam om de glooiende kustlijn af te fietsen.

Alsof een knop omgaat wordt het westelijker, na Quimper, rustiger aan de kust. De stranden zijn hier meer op de oceaan georiënteerd en worden minder afgeschermd door land. Dat betekent golven en stroming. Als wij er zijn gaat dat bovendien gepaard met wat wind en bewolking. De enigen die daar nog op afkomen zijn surfers. Suppers, windsurfers, kite-surfers en golfsurfers in campers en kleine kampeerbusjes kamperen op de kleine parkeerplaatsjes langs de zee bij surfspots. Hun reizen in Bretagne lijken uitsluitend op de zee georiënteerd. Daar sluiten we onze roadtrip in Bretagne een tijdje op aan!

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.