Roadtrip in Nieuw Zeeland

roadtrip in Nieuw Zeeland

Na een weekje rond Christchurch te hebben gehangen, kunnen we nu écht op weg met Lizzie, de gehuurde camper van Escape Rentals.  De roadtrip in Nieuw Zeeland kan beginnen! We hebben het plan om in de richting van Mount Cook te rijden. De hoogste berg van Nieuw Zeeland, vernoemd naar de Engelse ontdekker van Nieuw Zeeland: James Cook.

We nemen vanaf Christchurch snelweg 1 naar het zuiden en kunnen genieten van het Nieuw Zeelandse landschap. De bergen rijzen op aan de rechterkant en het vlakke land strekt zich uit aan de linkerkant. De boeren in Nieuw Zeeland moeten hun grond in de zomer goed water geven, zodat het gras niet verdort. We zien dan ook regelmatig grote irrigatiesystemen die zorgen voor de knallend groenen velden. Af en toe zien we een grote zwarte rookwolk boven het land, hopelijk een bedoelde brand, al lijkt het daar niet op. Borden langs de weg waarschuwen voor het brandgevaar in deze heetste maanden.

Na Ashburton verlaten we de zuidelijke kustroute om het binnenland in te gaan langs Geraldine. Terwijl we over de kronkelwegen rijden vliegen er grote roofvogels over en langs ons. Het  is best makkelijk om hier een roofvogel van dichtbij te zien. Het fotograferen van deze dieren laat nog even op zich wachten, maar staat wel op ons wenslijstje.

Roadtrip in Nieuw Zeeland

Hoe meer we het binnenland inrijden, hoe vaker we aan Tibet moeten terugdenken. En dat zegt wel wat, vinden wij. We zien grote droge vlaktes voor ons met daarachter ruige bergen. Maar regelmatig passeren we ook zo’n onwijs groen weiland waar hier veel koeien op staan te grazen in plaats van yaks. Dan zien we voor ons een groot blauw meer. Wauw, wat is dat mooi. Lake Tekapo heeft wel iets weg van Yamdrok Lake in Tibet. We rijden door naar Lake Alexandrina, wat door een rivier is verbonden met Lake Tekapo en overnachten op een camping naast het meer. ‘s Nachts genieten we van een volle sterrenhemel (deze omgeving schijnt één van de beste plekken op aarde te zijn om sterren te kijken) en kunnen goed de Melkweg zien.

Er zijn in deze omgeving veel grote meren. De volgende dag volgen we snelweg 8 naar Lake Pukaki, een ander felblauw meer. Onderweg worden we weer getrakteerd op mooie landschappen, dit keer zien we bergen als met een dekentje bedekt met een laagje wolken.

Als we aan komen rijden bij Lake Pukaki verbazen we ons weer over de intens blauwe kleur en bovendien zien we erachter Mount Cook oprijzen. De hoogste berg van Nieuw Zeeland (3755m) is dan nog bedekt met wat wolken.

Het blauwe water in de meren ontstaat doordat de daarboven gelegen gletsjer over rotsen schuift en daarbij de stenen vermaalt, zoals ook tussen molenstenen graan wordt vermaald. Het sediment dat overblijft wordt heel toepasselijk ‘steenbloem’ genoemd. Dit mengt zich met het smeltwater en komt zo in het meer terecht. Het zonlicht, dat in het meer schijnt, wordt hierdoor op een andere manier weerkaatst en dat levert die mooie blauwe kleur op.

Ondertussen zijn de wolken boven Mount Cook weg gedreven en hebben we een prachtig uitzicht op de berg. We maken een wandeling langs het meer en genieten van de zon, het blauwe water en de bergen. Wat is Nieuw Zeeland toch mooi en wat zie je veel moois wanneer je aan het roadtrippen bent!

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  Ada
  4 mrt 2014

  We volgen jullie tocht nu op de kaart van NZ. Want in november willen we ook naar NZ. Kunnen we vast afkijken. Ik krijg er enorm veel zin in als ik jullie verslag lees!! Prachtig. Veel plezier!

   9 mrt 2014

   He, wat een leuke plannen hebben jullie. Het is zo mooi dus dat wordt echt genieten! Hoe gaan jullie het land verkennen, zelf rijden?

  Floor van der Valk
  6 mrt 2014

  Ooh wat is het daar toch mooi 🙂
  Met het lezen van jullie nieuw zeeland verslagen waan ik mij weer helemaal op vakantie in dat prachtige land!

   Pim
   10 mrt 2014

   Lekker dan 🙂 het houdt hier niet op met mooie dingen!

  Karin
  8 mrt 2014

  Wauuuw wat een supermooi landschap zeg!! Wat zal dat genieten zijn daar!! Lekker met Lizzie rondtouren!! Geniet er heerlijk van!! xx

  Elien
  13 mrt 2014

  Mooi mooi mooi!!

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.