Roadtrip langs de kust van de Algarve

geschreven door Pim op

Vanaf Beja rijden we door naar het zuiden van Portugal. Op zoek naar wat mooier weer maken we een roadtrip langs de kust van de Algarve. We bezoeken wat stadjes, maar genieten vooral van de lange ruige kust met zijn mooie kliffen en de zee!

Loulé

Op een speciale camperparkeerplaats bij de Lidl hoor ik vroeg in de morgen de stad wakker worden. Vers van de pers, vers gebakken, vers gevangen en vers geplukt, het moet allemaal tijdig in de stad zijn. Een paar uur later gaat de markthal van Loulé open. Gelegen in het centrum is de markthal aan te lopen. We gaan een kijkje nemen en komen terug met vers brood en groenten om weer mee op weg te kunnen.

Albufeira

Met een tussenstop in Gachopo en langs de oude Romeinse brug bij Tor rijden we door naar de kust bij Albufeira. Het contrast met het rustige platteland van de Algarve kan niet groter zijn. Op een gigantische, maar gelukkig nu vrij rustige, camping net buiten de stad blijven we een paar nachten staan. In Albufeira kan álles. Als je wilt kan je elke avond ergens anders uit eten in de stad, voor een jaar of een paar. Gaat dat onverhoopt vervelen, dan kan je dolfijnen spotten, aan een parachute achter een boot zweven, in een ribboot over het water racen, karten, bowlen, souvenirs kopen tot je extra koffers nodig hebt om het thuis te krijgen en ik kan nog even doorgaan. Zelfs in de laatste herfstdagen word je op straat met regelmaat uitgenodigd voor een activiteit of aankoop.

Wij gaan duiken vanuit de jachthaven, waar we op de fiets heen kunnen. Met een boot van Easydivers varen we uit om op een ochtend twee duiken te maken in het toch al behoorlijk koude water. Zelfs in Nederland hebben we nooit zo koud gedoken. Rillend gaan we voor de tweede duik het water opnieuw in, maar het is het ongemak waard. We zien weer mooi waterleven en genieten van de hobby. Elke duik duurt met deze temperatuur ongeveer 40 minuten en rond het middaguur staan we weer in de duikshop onder een heerlijke hete douche.

De hamamdoeken van ZusenZomer zijn ideaal om mee te nemen tijdens een roadtrip langs de kust van de Algarve. Hij is klein waardoor hij makkelijk in de tas pakt. Je neemt hem zo mee naar het strand! De doeken zijn ook goed te gebruiken na het duiken. Ze drogen goed af en voelen zacht aan! ZusenZomer hebben super veel verschillende hamamdoeken. De één wat langer dan de ander. Maar er is ook veel variatie in kleur en bedrukking. Ideaal om de perfecte hamamdoek voor jezelf uit te zoeken voor een vakantie naar de Algarve!

Kliffen en grotten langs de zuidkust van Portugal

Rond Albufeira krijgen we al een voorproefje van de mooie zuidkust van Portugal. Strand na strand ligt tussen de kloven in de kliffen verborgen. Met een zonnetje erop zijn het stuk voor stuk paradijsjes. Aan het begin van de winter is het er rustig, omdat het kouder is. De kliffen zijn onverminderd mooi. We maken een heerlijke wandeling langs de kliffen bij Praia da Falésia. Het zachte zandsteen erodeert door de werking van water. Harder gesteente blijft langer staan en vormt zo mooie wanden.

Ook ten westen van Albufeira strekt zich een mooie kust uit, helemaal tot in het meest zuidwestelijke puntje van Portugal. Eerste stop: de grotten van Benagil. Een toeristische trekpleister in de zomer, rustig in december. We wandelen op de kliffen en krijgen zo mooie uitzichten. De instabiliteit van de bodem maakt dat de zee grotten kan uitslaan in de rotsen. Het betekent ook dat je nooit weet waar de volgende landverschuiving plaats gaat vinden. Er staan wat hekken en waarschuwingen, maar er blijven veel plekken over waar je goed uitzicht kan krijgen op de grotten.

Strand tussen Portimão en Lagos

De kustlijn verandert naar een meer vertrouwd uitgestrekt strand tussen Portimão en Lagos. We overnachten met de camper bij Portimão aan het strand Três Irmãos (drie broers). Het zand ligt hier op een zeearm die een bijzonder wetland beschermt. We kunnen de hele punt rondwandelen over duidelijke paden en mooie boardwalks. Er wordt hard gewerkt om het strand te verhogen, maar er blijft genoeg natuur over om van te genieten. Eén van de informatieborden leert ons dat we zelfs op de uitkijk kunnen voor flamingo’s. Het blijft helaas op dat vlak bij turen, maar zo zien we wel weer een hop.

Ook aan de oostzijde van Lagos ligt zo’n zeearm. Ten westen van Lagos rijzen weer rotsen uit de zee en aan een kort zandstrand bij het voorstadje Porto de Mós bespreken we kayaks om ze eens van het water te bekijken. Op een dag met weinig wind kunnen we de zee op, tussen de golven door die met de swell aan komen rollen. Eenmaal door de branding en na even wennen wordt de deining gauw geinig. De vrouwelijke Duitse gidsen leren ons, door het simpelweg met een grote glimlach voor te doen, dat we onder natuurlijke bogen door en sommige grotten in kunnen, ook als het water behoorlijk deint. Dat is een nieuwe ervaring, eerst en beetje spannend en daarna erg leuk.

Vila do Bispo en Sagres

De deining is een voorbode van de mogelijkheden om te surfen in de omgeving van Vila do Bispo en Sagres. We komen steeds meer surfers in kleine kampeerbusjes tegen. We ontmoeten vrienden die hier een week komen surfen en sluiten de roadtrip langs de kust van de Algarve af in Vila do Bispo.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.