Roadtrip langs de populaire surfspots in Marokko

Roadtrip langs de populaire surfspots in Marokko

geschreven door Pim op

Vanaf het koude Hoge Atlasgebergte rijden we rechtstreeks naar Agadir, waar we aangenaam warm weer treffen aan kust van Marokko. De Atlantische Oceaan houdt deze regio ook ‘s winters op temperatuur. Ook brengt het golven, van winterstormen elders op zee. Daarop kan worden gesurft en zo ligt een roadtrip langs de populaire surfspots van Marokko voor de hand.

We worstelen ons in een uur door het verkeer langs de stad Agadir. Van alle grote steden in Marokko is deze misschien het minst populair, maar laat je niet aanpraten dat er niets te doen is. Er is een leuke souk, en je kan er een lokale hamam in Marokko bezoeken. Bovendien krijgt ook de stad 300 dagen zon per jaar en is het dus ook hier aangenaam weer in de winter.

Tamraght

Dichtbij Agadir ligt de eerste bestemming op onze roadtrip langs de populaire surfspots in Marokko: Tamraght. De surfspots bij Tamraght liggen rond rotsige punten die de zee insteken, maar ook de beach breaks bij Tamraght kunnen mooi zijn en zijn bij uitstek geschikt voor beginnende surfers. Op de rotsen kan je een goede surfcheck doen en genieten van de surfers die al in zee liggen. Op de camping van Tamraght is het druk als wij er komen, er is nog één rij plaatsen vrij, maar daarnaast, buiten het terrein, wordt gewerkt aan de weg naar het strand, wat overlast kan geven. We besluiten verder te rijden.

Taghazout

Zo passeren we de plaats met op papier de meest populaire surfspot van Marokko: Taghazout. Surfspot Anchor Point is internationaal bekend en ook dé plek voor pro-surfers in Marokko. Maak je een roadtrip langs de populaire surfspots in Marokko, dan is deze plek een verplichte stop, of je nu goed kan surfen of niet; het is tof om de surfers aan het werk te zien, zeker op goede dagen als de golven indrukwekkend hoog zijn. Taghazout heeft geen camping, dus zie je veel busjes her en der op parkeerplaatsen staan, waar overnachten soms gedoogd wordt. Sinds kort is er wel een nieuwe camping even voorbij Taghazout bij Imi Ouaddar, het wordt dezelfde dag nog onze eindbestemming van de roadtrip langs de populaire surfspots in Marokko.

Imi Ouaddar

De roadtrip pauzeren we daar even, om een tijdje van het heerlijke weer te genieten en omdat er in Imi Ouaddar ook wel wat golven zijn die op het strand breken, waar we comfortabel op kunnen oefenen. Net als de camping bij Tamraght wordt ook deze camping hoofdzakelijk ‘bewoond’ door gepensioneerden die enkel voor het weer lijken te komen. Het is dan ook rustig in zee en bij de restaurantjes en barretjes in Imi Ouaddar. Een groot appartementencomplex bezet een groot deel van de kuststrook langs het dorp en is de belangrijkste aanbieder van surflessen in de omgeving. Toch kan je bij de omliggende stranden ook surfscholen uit bijvoorbeeld Taghazout tegenkomen. De plaatsen liggen dicht bij elkaar.

We rijden nog eens terug naar Taghazout, ook om nog een extra surfboard te kopen in Taghazout en een goed wetsuit voor Jiska. Surf Maroc is een nette winkel waar we slagen voor een wetsuit. Ze hebben beperkte voorraad, dus je moet wel een beetje geluk hebben om iets geschikts in je maat te vinden. Een surfboard vinden in Taghazout is een minder groot probleem. Echter, iemand te vinden die er één wil verkopen is een grotere opgave. Een surfboard kopen in Tahgazout is moeilijker dan een surfboard huren, omdat een bord verhuren lucratiever is voor de locals. Toch slagen we in beide en krijgen we gelijk wat mee van de sfeer in het gemoedelijke surfdorp, dat de laatste jaren flink is opgeknapt. De doorgaande weg is verbreed en loopt weer helemaal door het dorp zodat je vanuit de richting van Agadir en Tamraght makkelijk door kan rijden, of lopen, naar Anchor Point.

Voorbij Anchor Point en de camping bij Imi Ouaddar, verder naar het noorden, stijgt de weg en groeit de afstand tot het strand en de zee voldoende om het moeilijk te maken er nog surfers te ontwaren. Hier wordt nog gewerkt aan de route en we moeten onze aandacht op de weg richten. Zo rijden we langs Tamri National Park dat ons pas later opvalt op een kaart. Het dorp Tamri, dat volgt, rijden we eveneens door, al is dit voorlopig de laatste plaats waar we goede inkopen kunnen doen, en, niet onbelangrijk, kunnen pinnen. We gaan zelfs een stuk landinwaarts, omdat de baai die we zoeken zo beschermd ligt tussen hogere heuvels, dat de weg er niet recht tegenop kan. In plaats daarvan kruipen we omhoog achter vrachtwagens en busjes waarvan zelfs de gematigde klim veel vraagt. Op het plateau dat we bereiken vinden we uiteindelijk een bordje dat linksaf wijst, richting de kust, met daarop “Imsouane Plage”. Daar slaan we af.

Imsouane

We rijden dan nog even op het plateau, tot de weg afbuigt op de top van een bergachtige helling die 300 meter lager tot de zee rijkt. Hier worden we verrast op een prachtig uitzicht over “The Bay”, een surfspot in het beschermde haventje van Imsouane, perfect voor longboarders en beginners. Ze liggen in het water waar vissersbootjes uitvaren en terugkomen om de visvangst binnen te halen waar het dorp tot niet lang geleden haar bestaansrecht aan ontleende.

Die situatie is met de consistentie waarmee de golven bij Imsouane aan komen rollen, en het internationale toerisme, nogal veranderd. Honderden surfers komen dagelijks het water in en hebben het dorp nodig om te voorzien in allerhande gebruiksartikelen en boodschappen. Provisorische winkeltjes, surfshops en restaurantjes domineren het gebied rond een pleintje achter de haven, terwijl de vissers vanuit de haven onverstoord dagelijks blijven uitvaren met kleine houten blauwe bootjes, die vanaf een kleine scheepshelling met een oude tractor achter een kort havenhoofd de baai in worden geduwd. Langs de vismarkt lopen wij een volgende dag in onze wetsuits over dezelfde helling de zee in, om ons bij de andere surfers te voegen. De roadtrip langs de populaire surfspots in Marokko komt hiermee voorlopig ten einde, want op de camping van Imsouane blijven we wekenlang staan. Maar een vervolg naar Sidi Kaouki en Essaouira lonkt!

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

    Bieke Tanghe
    31 januari 2023 om 19:35 uur

    ik zou een auto huren om van de luchthaven naar Imsouane te rijden. Is de weg een beetje van kwaliteit en is er parkeer gelegenheid in Imsouane?

      Pim
      1 februari 2023 om 09:20 uur

      Jahoor, dat gaat je zonder problemen lukken! Er is een prima weg naar Imsouane en genoeg parkeergelegenheid bij het dorpje!

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.