Roadtrip Milford Sound

Op de kaart ziet het er een beetje nutteloos uit, om de 119 kilometer van Te Anau naar Milford te rijden en weer terug. Eenmaal in Milford Sound zoeken we naar excuses om de weg vier keer te mogen rijden. Het is mooi.

In zo’n twee uur kan je al in Milford zijn. Dat zouden we dus prima halen als we aaan het eind van de middag Te Anau uitrijden. We kiezen er echter voor om de rit te verdelen, met tussenstops op enkele van mooie plekken langs de route waar je kan wandelen. We laten ons daarbij leiden door een gidsje van The Department of Conservation (DOC) dat we voor $2 kochten bij de I-SITE in Te Anau.

Er is voor ieder wat wils: sluit aan bij de stoet en parkeer kort bij elk duidelijk aangegeven hoogtepunt, ga voor de langere huttentochten of kies er iets tussenin. Wij kiezen voor het laatste. In 2,5 dag rijden we op en neer met uitstapjes naar verschillende punten. De langste wandeling die we maken duurt zo’n drie uur en we hebben geluk: de wolken maken plaats voor de zon en we krijgen zo prachtig weer. Dat hadden we niet durven hopen in dit gebied waar jaarlijks 8000mm neerslag valt!

Terecht stelt het gidsje van de DOC dat een bezoek aan Milford Sound zónder regen eigenlijk niet compleet is, dus wrijven we in onze handen als we laat in de middag op de helft van de route uit onze camper stappen. Toegegeven, dat doen we meer omdat het erg koud is, dan omdat we nou zo blij zijn met de regen die dan gestaag valt. Een ‘incompleet’ bezoek is wat ons betreft ook prima. We hebben de DOC campground ($12) bij Lake Gunn uitgekozen omdat we hier, voor de zon ondergaat, nog mooi de Lake Gunn Nature Walk kunnen doen. Een toegankelijke wandeling door het bos, dat met zoveel regen onvoorstelbaar groen is, en langs het superheldere meer, van maar 45 minuten.

De dag erop begint met het laatste beetje regen en voor de zon doorbreekt is het nog best koud. Zwetend staan we zo’n twee uur later, met onze thermokleding nog aan, op de Key Summit, halverwege de wandeling hiernaartoe die in totaal zo’n drie uur duurt en een stukje over het pad van de Routeburn Track (een huttentocht voor 3 dagen) loopt. Met het doorbreken van de zon worden we getrakteerd op een paar mooie regenbogen en omdat we al om 9 uur begonnen met wandelen kunnen we er in alle rust van genieten. Op weg naar beneden kijken we op van de hoeveelheid wandelaars die dan omhoog komt.

Diezelfde dag is er dan nog ruim de tijd om even van de hoofdweg af te rijden, naar de Humboldt Falls (17km van de hoofdweg en daar 30min. om heen en weer terug te wandelen). Bovendien kunnen we ‘The Chasm’ bekijken, een geul in de rotsen waar water doorheen beukt met onvoorstelbare kracht (20min. om heen en weer te wandelen). Daarna rest alleen nog een klein stukje van de hoofdweg naar Milford. Dat blijkt mooier dan we ons ooit voor hadden kunnen stellen.

Het geheel heeft een imposante entree, met de Homer tunnel die dwars door een steile bergwand naar Milford leidt. Met stoplichten wordt alternerend de richting van het verkeerd gedraaid zodat in de tunnel iedereen dezelfde kant oprijdt. In de tunnel beginnen de flashbacks naar Noorwegen al. Jiska reed daar in 2007, met haar rijbewijs net één week op zak, ook door tweerichtingstunnels graag op het midden van de weg. Dat kan hier zonder zorgen, al zitten er soms flinke gaten in het wegdek die in in het donker maar moeilijk te ontwijken zijn.

Eenmaal uit de tunnel laat het landschap zich moeilijk omschrijven. “Bizar hoge rotsen rondom, we zijn er stil van als we er tussen rijden”, schrijf ik in mijn dagboek. En: “Ik durf het alleen te meten aan de Trollstigen in Noorwegen, hier is de weg minder extreem en minder in zicht, maar het landschap vele malen grootser”. Het is bijna onmogelijk om de enorme rotswanden helemaal vanuit de camper te zien. Bij Milford Sound Lodge & Campground genieten we daarom naast de camper van de bergen rondom, met daarop de heerlijk warme zon, op de camping die voor slechts $44 van alle gemakken (en toevallig ook de grootste campers) is voorzien. Wat rest is de Encounter Nature Cruise die we op de laatste dag in Milford Sound doen, samen met de terugrit naar Te Anau.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

    Karin
    15 mrt 2014

    Gaaf, wat een mooi landschap weer

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.