Roadtrip naar Andorra in een lang weekend

geschreven door Pim op

Houd je van autorijden en wil je weer eens wat nieuws onder je banden, dan is een roadtrip naar Andorra in een lang weekend een leuke optie. Je doorkruist Frankrijk tot het uiterste zuiden en bent zo ongeveer zo ver van huis als met een auto haalbaar is in zo’n kort tijdsbestek.

Maak je op voor een eerste lange heenrit van meer dan 12 uur reizen, voor de rit van meer dan 1200 kilometer zuidwaarts, tot voorbij Toulouse maar nog net vóór de Pyreneeën. Zo rijd ik met twee vrienden op vrijdag rond 7 uur ‘s ochtends weg bij Rotterdam. We mijden met wat geluk precies de files en met wat tussenstops komen we halverwege de avond aan bij ons huisje in Cazalères bij Daumazan-sur-Arize.

Ten zuiden van Daumazan-sur-Arize ligt het regionale natuurpark Pyrénées Ariégeoises. Het is hetzelfde natuurpark waar ik eerder ging wandelen in de Pyreneeën, met Jiska en andere vrienden. De dag die volgt op de lange dag rijden, volgen we op met een rit door de noordoostkant van het natuurpark. We bezoeken richting Foix een stuwmeer, een waterval, een reptielenfarm en een grot in een dag die je het beste terug kan kijken in het filmpje van de selfie-challenge die voor deze dag door één van de vrienden werd bedacht.

Roadtrip naar Andorra in een lang weekend

De volgende dag rijden we zuidwaarts, meer op één doel gericht, via de N20 naar El Pas de la Casa, een grensstadje in Andorra. In november rijden we van een herfsttafereel met mooie gekleurde bomen een besneeuwd landschap in, waarin alle bomen met een laagje wit bedekt zijn, als we de grens tussen Frankrijk en Andorra, dichtbij de Spaanse grens, naderen. Dat heeft er alles mee te maken dat we hier flink stijgen, tot zo’n 2000 meter boven zeeniveau. Het is goed dat er winterbanden onder de auto zitten, want die zijn hier in deze tijd van het jaar verplicht. Alternatief zijn sneeuwkettingen.

We vinden skipistes en genoeg sneeuw om aardige sneeuwballen van te maken. Het is ook bijzonder druk op deze route, waarvan we het laatste stuk tot de oude grensgebouwen stapvoets moeten rijden. In het stadje zijn sommige producten, door andere belastingregels, een stuk goedkoper. Vooral het tankstation is populair. Er staan lange rijen, die bijdragen aan een kleine verkeersopstopping in het stadje ná de grensgebouwen. Na wat in de sneeuw gespeeld te hebben rijden we weer terug.

Ik word afgezet in Toulouse, waarvandaan ik mijn zwerftocht door Europa voortzet. De vrienden rijden de roadtrip naar Andorra in een lang weekend de volgende dag af, terug naar Nederland in weer zo’n lange rit. Het sluit een bijzonder weekend af, dat zeker voor herhaling vatbaar is!

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.