Roadtrip naar de Noordkaap

Terwijl we ons hart ophalen in Scandinavië voert de weg alsmaar noordwaarts. Langzaam maar zeker vreten we kilometers tot we Lapland naderen en moeten overwegen hoeveel verder we nog willen. Als we de kaart bekijken lonkt het noorden. De Poolcirkel is dichtbij en het logische vervolg is de Noordkaap. Als dat eenmaal in ons hoofd zit, zit er niks anders op: we maken een roadtrip naar de Noordkaap.De E45 door Zweden naar het noorden, die we al een heel stuk als rode draad in onze route hebben, leidt uiteindelijk voorbij de Poolcirkel Zweden uit. Hier komen we in Fins Lapland, waar wildkamperen ons opeens tegenvalt; er zijn weinig goede plekjes te vinden die niet pal naast de hoofdroute zitten. De zanderige zijweggetjes blijken onze auto slecht te dragen en tot twee keer toe zitten we bijna vast. De doortocht is echter kort; de volgende dag passeren we alweer de grens met Noorwegen, waar het landschap snel dramatisch verandert.

We rijden langs rivieren die door kloven hun weg banen naar de noordkust. De heerlijke weg slingert verder vanaf Alta. Daar rijgen mooie vergezichten zich aaneen terwijl we het asfalt verslinden onder onze wielen. De prachtige kustroute leidt naar de laatste tunnel, die onder de zee aansluiting maakt met het eiland waarop de Noordkaap ligt. En de historische toeristische trekpleister op 71° 10′ 21” Noord. Het is duidelijk dat elke buitenlander hier maar met één doel rijdt: het geografische punt bereiken dat zo tot de verbeelding spreekt. We merken dat we zo afgelegen zijn, dat er plotseling verbroedering is tussen de Nederlanders. Er wordt gezwaaid in het voorbijgaan alsof dat de gewoonste zaak van de wereld is. Voor ons is dat nieuw.

Eenmaal hoog op de kliffen, aan het einde van de slingerend steile weg die naar de ticketoffice van de Noordkaap voert, is het maar goed dat de plek tot de verbeelding spreekt. Alles is gehuld in een dichte mist. Vanaf de parkeerplaats is het bezoekerscentrum niet te zien. Het globe monument, het icoon van de Noordkaap, moeten we zoeken in de witte waas.

Aan het eind van de roadtrip naar de Noordkaap

De roadtrip is dan al geslaagd en het bezoekerscentrum hebben we, tegen de gewoonte in, uitgebreid bekeken. Toch kunnen we de reis nog een beetje rekken. Op het ticket kunnen we 24 uur blijven, wat ons toestaat om te overnachten op de Noordkaap. Een nacht lang laten we ons omringen door de helderwitte wolken, die onophoudelijk verlicht blijven door de zon die in deze tijd van het jaar niet onder gaat. Schoorvoetend moeten we de volgende ochtend toegeven dat dit weer waarschijnlijk nog wel even aanhoudt en blazen we de aftocht af. Het einde van de toffe roadtrip naar de Noordkaap.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.