Roadtrip op de Shetland eilanden

Een roadtrip op de Shetland eilanden wordt pas écht leuk als je ook de bootovertochten naar meerdere eilanden van de archipel maakt. Dat is eenvoudig, want er zijn goede verbindingen tussen de eilanden. Het hoeft ook niet veel te kosten. We maken onze roadtrip op de Shetland eilanden over vier eilanden en zien zo veel van de hoogtepunten op Shetland.

Overvaren naar de Shetland eilanden brengt ons op Mainland, het grootste eiland van de Shetland eilanden. Er is hier meer dan genoeg te doen om een kleine week te vullen, maar we hebben langer de tijd en meer plekken op de archipel op ons verlanglijstje staan. Daarom rijden we vanuit Lerwick naar het noorden. Bij Mossbank kijken we uit over zee naar het eiland Yell. Voor de kust zien we daar een zeldzame zeeotter zwemmen. We zien ook de ferry voorbijkomen; elk uur wisselen twee pontjes van kant. We rijden naar Eshaness om te overnachten bij een vuurtoren. Daar zijn ook mooie wandelingen te maken.

De volgende ochtend sluiten we bij Toft aan in de rij voor ongeboekte overtochten naar het eiland Yell. Boeken had ook gekund – via internet is dat eenvoudig – maar er blijft een laatste plekje over op de eerste ferry die vertrekt. Op de boot betalen we voor de camper met twee passagiers een kleine £20. Dat kan alleen cash. Alle tickets gelden als een retour naar Mainland, op de terugweg worden geen kaartjes gecontroleerd. Een klein half uurtje later staan we op het zuiden van Yell, bij het plaatsje Ulsta.

De doorgaande weg op Yell leidt naar Gutcher, een dorpje op het noorden van het eiland met nog een ferry terminal. Hiervandaan vertrekken overtochten naar The North Isles. Voor auto’s zijn er twee ferries: één naar Fetlar, het eiland ten oosten van Yell, en één naar Unst, het noordelijkste eiland van Shetland. We steken over naar Unst. Omdat we dit op dezelfde dag doen als de overtocht naar Yell kunnen we op hetzelfde ticket doorvaren zonder dat we meer hoeven te betalen.

Roadtrip op de Shetland eilanden

In het noordoosten van Unst vinden we een mooi plekje om te wildkamperen op Shetland, in de buurt van Skaw, vlakbij het meest noordoostelijke puntje van Shetland. Je kan hier mooi wandelen en we proberen orka’s te spotten. Het meest noordelijke puntje van Shetland ligt verder westelijk, op de punt van Unst die beschermd wordt als het Hermaness National Nature Reserve. Dit is wat ons betreft het mooiste stuk van de Shetland eilanden. We maken een bijzondere wandeling naar de kliffen waar tienduizenden Jan-van-genten op de rotsen zitten. Het is een natuurspektakel.

Vanaf Unst kan de roadtrip op de Shetland eilanden alleen nog maar zuidwaarts. We maken de oversteken terug en rijden dan naar Hamnavoe, een havenstadje in het westen van Shetland, op het eiland Burra, dat door een brug met Mainland is verbonden. Hier varen we mee op een dagtrip naar Foula, het afgelegen meest westelijke eiland van Shetland, dat nog bewoond wordt. Dat is een onvergetelijke dag.

Voor een mooie rondrit moet de roadtrip op de Shetland eilanden ook nog even het zuidelijkste puntje van Shetland aantikken. Fair Isle, een afgelegen eiland halverwege tussen de Orkney eilanden en de Shetland eilanden, moeten we daarvoor helaas even buiten beschouwing laten. We houden het bij Sumburgh, waar een vuurtoren op de zuidpunt van Mainland staat. De roadtrip leidt dan over de landingsbaan van het vliegveld, waar een hek wordt gesloten als er een vliegtuig gaat landen; een vreemde gewaarwording.

Terug in Lerwick is de roadtrip op de Shetland eilanden eigenlijk rond, als hier niet nog een ferry naar Bressay overvoer. We pakken onze kans en bezoeken het eiland ten oosten van de hoofdstad van Shetland en krijgen zo ook de kans om Noss te bekijken, nóg een eiland en een natuurpark. Hier vaart de boot terug naar het vasteland van Schotland. Met pijn in ons hart nemen we afscheid van de archipel, een prachtige afgelegen plek die beslist de moeite waard is om te bezoeken!

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.