Roadtrip Westfjorden IJsland

geschreven door Pim op

Een roadtrip door Westfjorden IJsland. Bij de zuidpunt van Hrútafjörður, even voorbij Reykir, slaan we af vanaf de ringweg 1, na de roadtrip door Noord-IJsland. Een volle tank is geen last in het afgelegen gebied dat we inrijden. De ligging alleen staat garant voor een mooie tocht die we maken op onze roadtrip door de Westfjorden in IJsland.

Het eerste doel is Ísafjörður, de grootste plaats van de Westfjorden IJsland, op 330 kilometer rijden van de ringweg. De kaart geeft een vertekend beeld van de afstand, die grotendeels bestaat uit wegen die fjorden in en weer uit leiden. Een prachtige route, die wel tijd vraagt.

Met wat laatste liters in de tank, parkeren we de camper aan zo’n fjord om de eerste nacht te slapen in de Westfjorden. Overal langs het kiezelstrand ligt drijfhout, vaak opgestapeld door lokale bewoners. Drijfhout is, bij het gebrek aan bomen waar IJsland onder lijdt, een belangrijke bron van goed hout. Geïmpregneerd door het zoute water, spoelt het aan vanaf andere continenten.

De volgende stop is Ísafjörður, de grootste plaats van de Westfjorden. Vanaf hier vertrekt een boot naar Hornstrandir, het meest afgelegen schiereiland van IJsland. We wandelen op Hornstrandir en krijgen een kleine indruk van het afgelegen leven dat de bewoners van de Westfjorden leiden, met weer en wind. De herfst en winter verjagen hier zelfs de IJslanders, omdat ze hen het leven teveel bemoeilijken.

Vanaf Ísafjörður rijden we, vijf dagen later, door naar het zuiden van de Westfjorden. De weg leidt door een bijzondere tunnel met een kruising van drie wegen in het midden. Een unieke weg die een hoop klimmen en fjordenrijden bespaart. Het valt daarna niet mee om een wildkampeerplekje te vinden; veel land is omheind of bewoond. We rijden daarom naar een camping.

Tijdens de roadtrip door de Westfjorden is het zaak om op tijd te tanken. Er zijn niet veel tankstations langs de afgelegen wegen. Maar ook supermarkten zijn hier dungezaaid, merken we op de weg na Ísafjörður. Veel vissersstadjes moeten het doen met een kleine kruidenier. We plunderen er één om weer verder te kunnen.

Een lange rit naar een andere uithoek van de Westfjorden, staat voor de volgende dag op de planning. De roadtrip wordt gelukkig aangenaam onderbroken door een stop bij één van de mooiste watervallen van IJsland: Dynjandi. Ook kunnen we pauzeren bij een heerlijke hotspring met een geweldig uitzicht, die we niet links kunnen laten liggen.

Via 40 kilometer gravelweg rijden we naar het meest westerlijke puntje van de Westfjorden IJsland, bij de kliffen van Latrabjarg. Een bijzondere route langs, voor IJsland, zeldzame gele zandstranden, – duinen en blauwe baaien. De zon doet heerlijk haar best om er de tropische bestemming van te maken die het lijkt door het autoraam, maar warmer dan 15°C wordt het niet. De kliffen van Latrabjarg zijn hoe dan ook de moeite zeker waard. We laten ons trakteren door de natuurpracht en kamperen in de buurt.

Kamperen met de auto in de Westfjorden van IJsland

Met de wind in de rug hobbelen we onze weg dan weer richting het binnenland van IJsland. Even voor we de ringweg opdraaien, wordt bij een rukwind het tentdak van de camper letterlijk opgetild en naar binnen gevouwen. Gelukkig houden spanbandjes het dak tegen de auto en voorkomen zo erge schade. Wij leren op de roadtrip door de Westfjorden ook dat met het weer in IJsland niet te spotten valt. Met gelukkig alleen maar mooie herinneringen rijden we de bewoonde wereld weer in, op weg naar Reykjavik.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.