Roadtrip Zuid-IJsland

Vanaf Reykjavik rijden we naar de Golden Circle en volgen we de zuidelijke ringweg met nummer 1 tot Egilstadir. Een fantastische rit langs afwisselende ruige landschappen. Dagelijks vallen we van de ene in de andere verbazing en het is moeilijk om de ogen op de weg te houden. We doen een roadtrip door Zuid-IJsland.

Golden Circle

Samen met een horde toeristen rijd je, van het vliegveld van Reykjavik, af op een gebied met de makkelijk toegankelijke hoogtepunten van IJsland. De Golden Circle biedt een sneak peak van de bijzondere natuurfenomen die dit land te bieden heeft. Van een gigantische scheur in de aardkorst, naar geisers en een enorme waterval; de Golden Circle is een must.


Eyjafjallajökull

Iedereen kent die vulkaan in IJsland die in 2010 roet in het eten gooide voor het Europese vliegverkeer. Dit is ’em. En hij ligt pal naast weg 1. Een grote ijskap bedekt de kraters die zich nu weer rustig houden. Een informatiecentrum langs de weg kan je meer vertellen over de geschiedenis en de uitbarsting in 2010.

Skogafoss

Bij Skogar is de Skogafoss niet te missen. Vanaf weg 1 valt je oog onvermijdelijk op de muur van water die hier over de rotsen stort. Een parkeerplaats aan de voet van de rotsen biedt de kans om de tijd te nemen voor een mooie wandeling langs de rivier die zich, tot de waterval, een weg over het plateau baant.

Vatnajökull

De roadtrip door Zuid-IJsland voert verder langs weg 1. Waar in de omgeving van Reykjavik nog boerenland overheerste, wordt de strook tussen het onbewoonbare binnenland en de Noord-Atlantische oceaan steeds smaller en ruiger. Ter hoogte van Vatnajökull, de grootste ijskap van Europa, domineren ineens uitgestrekte gebieden van met dik mos overgroeide stenen. Het zijn kilometers brede en tientallen kilometers lange oude lavastromen die zich uitstrekken vanaf de kraters onder de ijskap tot de kust. Tussen deze stroken is een niemandsland van zwart grind. Onbegroeide vlaktes van vulkanisch as waardoor smeltwater zich een weg naar zee baant. Een fenomenaal uitzicht op één van de vele gletsjertongen krijg je tijdens een wandeling over de Skaftafellsheiði loop bij Skaftafell.

Jökullsarlón

Waar de gletsjer zich door klimaatverandering terugtrekt laat de gletsjertong een diepe kuil achter, die volloopt met smeltwater. Waar de gletsjer dit water raakt wordt het ijs opgetild, waardoor het vaak afbreekt. Grote schotsen vallen in het meer en drijven, onder invloed van de wind of het getij, rond tot ze smelten. Er zijn verschillende van zulke bijzondere meren langs weg 1. De meest populaire is Jökullsarlón.

Het mooiste stukje weg

Onderweg stoppen we natuurlijk telkens bij de vele mooie plekken. Maar ook de weg zelf is vaak echt een plezier om te rijden. De roadtrip door Zuid-IJsland gaat grotendeels over asfalt. Alleen in het oosten, waar de weg afbuigt naar het noorden, is een stuk zonder asfalt. Net voor dit stuk ligt een traject vanaf een tunnel in het zuiden, dat zonder twijfel het mooiste stukje weg is van de roadtrip door Zuid-IJsland. Het asfalt golft over de heuvelachtige hellingen van de fjorden en het uitzicht is telkens mooi. Genieten!

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  Gerdy Jacobs
  22 apr 2023

  Hartstikke bedankt voor de tips:)
  Wij willen in mei 3 weken met onze T3, die 34 jaar is, naar IJsland.
  Misschien heb je de laatste jaren nog tips of reacties ontvangen van T3 reizigers. Zou ze graag willen ontvangen en onze ervaring na onze vakantie delen.
  Bij voorbaat dank.
  Gerdy

   Pim
   22 apr 2023

   Wat een heerlijk avontuur voor de boeg! Het hele overzicht vind je in de categorie IJsland. We zouden het erg leuk vinden om jullie ervaringen te horen! Een hele goede reis gewenst!!

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.