Rondwandeling in Reykjavik

We wandelen een middag door Reykjavik. Daaraan hebben we genoeg want de stad is niet groot noch, verwachten we, het hoogtepunt van IJsland. Natuurlijk is de stad zeker de moeite waard en is er veel te zien en te doen, maar we kiezen onze hoogtepunten. Lees hier onze selectie langs een rondwandeling in Reykjavik van 2 tot 2,5 uur inclusief stops.

Hallgrimskirkja

We vangen de rondwandeling in Reykjavik aan met wat voor ons het icoon van Reykjavik is: de Hallgrimskirkja. Een cementen gebouw dat boven de stad prijkt en van veel plaatsen in de stad te zien is. De pilaren, die de bijzondere klokkentoren vormgegeven, stellen het basalt voor dat veel te zien is op andere plaatsen in IJsland. Een bijzonder mooi uiterlijk. De stijl wordt binnen knap doorgezet met een uniek orgel en praktische kerkbanken die kunnen omklappen zodat ze naar het altaar en, net zo makkelijk, naar het orgel kunnen worden gericht.

Pleintjes en terrasjes

We hebben mooi weer en onze rondwandeling in Reykjavik leidt ons langs een aantal leuke pleintjes. De locals lijken voor de 18°C allemaal eerder van hun werk te zijn vertrokken. Alleen het personeel in de leuke cafeetjes draait overuren. Op de grasveldjes liggen mensen erbij alsof er een hittegolf passeert. De zon mag hier dan zomers bijna 20 uur per dag boven de horizon zijn, zo warm is het niet vaak. Genieten dus, van het weer en de gezelligheid. Dat doen wij ook, op een rustig plekje net buiten het echte centrum waar de consumpties heel betaalbaar zijn.

Oude haven

Met wellicht iets te hoge verwachtingen laten we de rondwandeling door Reykjavik ons vervolgens langs de oude haven leiden, die ook in veel boekjes wordt aangeprezen. Wij krijgen de clue niet helemaal te pakken. Voor een walvisvaart kan je hier zeker terecht, maar dat schijnt, volgens onze bronnen, nog beter elders in het land te kunnen. Ook zijn er een paar restaurants of cafeetjes die gesloten lijken. We lopen door.

Harpa

Verderop op de rondwandeling in Reykjavik passeren we Harpa; het theater- en concertgebouw van Reykjavik. Een modern gebouw dat van de buitenkant bijna geheel uit glas bestaat. Het gebouw is grotendeels open voor het publiek en van binnen ook erg de moeite waard. Door het glas zie je Reykjavik weer in fragmenten. We proberen ons voor te stellen hoe fantastisch het glas het noorderlicht moet doorlaten, een reden voor de materiaalkeuze. Dit is beslist een gebouw dat je in de winter/het donker wilt zien. In de zomer komt de zon ook erg mooi door de ruiten naar binnen en doet alles in licht baden.

Parkeergelegenheid

We maken het rondje af, door weer terug naar de camper te lopen. We zijn de stad binnengereden door vanaf het zuiden de weg met nummer 1 te volgen, die overgaat in een soort oostelijke ringweg en noordelijk helemaal tot aan de baai loopt waar ook de oude haven en het Harpa aan liggen. Vanaf de 1 kan je dan linksaf waarna je al snel een wegwijzer vindt voor de parkeerroute. Die leidt ons naar P3, de goedkoopste parkeerzone aan de rand van het centrum. De parkeerkosten in Reykjavik zijn hier 100 ISK voor een uur, en 200 ISK voor ongeveer 20 uur. Geen geld.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.