Rotorua

geschreven door Jiska op

Stoom uit de grond en van tussen de stenen, kokende water- en modderpoelen, stinkende lucht en spugende geisers. Dat is dé reden om een bezoek te brengen aan Rotorua.

Op weg naar Rotorua komen we langs verschillende weilanden waar rook uit de grond komt. We kijken onze ogen uit. Wanneer we een grote witte wolk zien, denken we misschien een geiser te zien, maar zodra we de bocht doorrijden zien we dat een fabriek ons in de maling neemt. Zodra we Rotorua inrijden komt de geur van rotte eieren ons tegemoet.

We zijn naar Rotorua gekomen om de Pohutu Geiser te zien die in het thermale reservaat Te Puia ligt. Naast de Pohutu Geiser is er hier nog veel meer te zien. We lopen langs verschillende kookpoelen waarin we super helder water zien. Het water borrelt in een soort poel waarvan de zijkanten verschillende kleuren hebben: geel, groen, grijs, bruin, oranje en wit. We voelen de warmte van de poel afkomen.

Bij de modderpoelen lachen we om het leuke ‘plop’ geluid van de kokende modder. Terwijl we op weg zijn naar de Pohutu Geiser passeren we rokende stenen en kleine poeltjes en ruiken de zwavel.

Aangekomen bij Pohutu kijken we onze ogen uit. Is dit echt niet een fontein? We zien grote stenen waar rook uit komt en water dat met enorme kracht meters omhoog wordt gespuugd.

Onder de stenenmassa worden in verschillende kamers heet water, stoom en gassen aangevoerd. Wanneer de druk en de temperatuur zo hoog oplopen, begint het water in de kamers te koken. Door de hoge druk wordt het water door de opening van de geiser gestuwd en in de lucht gespoten. Pohutu spuit gemiddeld 2 tot 3 keer per uur water omhoog wat hoogtes van wel 15 meter kan bereiken.

Na ongeveer 45 minuten naar de spugende geiser te hebben gekeken, besluiten we weg te gaan. Het water in de kamers onder de stenen is inmiddels afgekoeld en er komt alleen nog maar rook uit Pohutu.

Rotorua stond als ‘must see’ op mijn lijstje van Nieuw Zeeland en dit natuurfenomeen heeft mijn verwachtingen nog overtroffen. Wat is de natuur toch bijzonder!

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.