Sauraha – dorpje bij National Park Chitwan

geschreven door Pim op

Sauraha is klein dorpje in het zuiden van Nepal aan de rand van National Park Chitwan. Dé plek waarvandaan je het park kan verkennen. In 6,5 uur rijdt de bus ons van Kathmandu naar het dorpje bij National Park Chitwan, voor slechts € 3,70 per persoon.

Een rivier scheidt het dorp van het park en vormt een natuurlijke barrière voor stropers, die gecontroleerd wordt door het Nepalese leger. Op de oevers staan bemande wachtposten. In het water kan je krokodillen zien.

Het dorpje is ongetwijfeld veel toeristischer dan het ooit geweest is, maar heeft toch ook nog een zekere authentieke charme. Langs de rivier zijn veel guesthouses, hotelletjes en resorts te vinden, maar het busstation is een kaal veld net buiten loopafstand van veel van de guesthouses. Gelukkig kunnen we meeliften met de pick-up service van andere toeristen. Uiteindelijk vinden we een klein bungalowtje bij Tiger Camp, de eenvoud van een kamer met een badkamer, vlakbij de rivier. Het is fijn dat er een klamboe is, want we moeten hier op malariamuggen letten.

Auto’s zien we zo dicht bij het park niet meer, het meest prominente vervoersmiddel is de olifant. Elke middag komen de trainers terug van een tocht door de jungle. Het is een optocht van olifanten, dwars door het dorp.

Met een oude Lonely Planet uit een hostel in Kathmandu verwachten we Sauraha aan te treffen zoals het in 2009 moet zijn geweest. Daaruit blijkt dat er in korte tijd veel kan veranderen. Inmiddels is er een pinautomaat. Die hebben we nodig ook, want alles is ook drie keer zo duur geworden. De prijs voor de tour door National Park Chitwan valt ons dan ook even tegen, maar is iets waarover we nog steeds niet kunnen klagen.

Vanuit Sauraha kan je prachtige tours boeken in Chitwan National Park die zeker de moeite waard zijn. Wij boekten een eendaagse privé jungletour te voet met twee gidsen en zagen toffe wilde dieren, waaronder een neushoorn. Dat kostte voor ons tweeën € 100,–. Het is duidelijk dat de inwoners van Sauraha doorkrijgen dat ze meer kunnen vragen dan voor hun begrippen redelijk is, maar gelukkig gaat een deel van het geld bij de operator waar wij boeken ook naar het behoud van het park. Bovendien krijgen we er de service bij dat we de volgende dag naar de bus worden gebracht.

De chauffeur van de beloofde auto blijkt de volgende dag al vertrokken als wij, na het inslaan van een onbijtje en wat proviand, aan komen kakken voor de 5,5 uur durende busrit naar Pokhara. Gelukkig is er nog een paard en wagen dat voor de gelegenheid tot onze beschikking staat. We weten niet wat we meemaken, maar hebben er goede lol van! Sauraha is een bijzonder dorpje en weer weg moeten binnen 3 dagen is eigenlijk te kort!

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.