Sinterklaas in Phnom Penh

geschreven door Pim op

Toegegeven, buiten Nederland zijn Sinterklaas en z’n ‘Black Piets’ maar moeilijk uit te leggen. Maar dat mag de pret niet drukken. Daarom vierden wij vandaag Sinterklaas. En dat deden we zo.
De grote markt in Phnom Penh kan worden gezien als een wiel met spaken. In het midden van het cirkelvormige centrum, tussen de uitlopers die op een smal paadje na gevuld zijn met kraampjes en waren, staat een grote klok. Hier vieren we Sinterklaas. De lootjes zijn ingeleverd. Het feest kan beginnen.

Met zijn tweeën lootjes trekken is niet het spannendste gedeelte van het feest, maar direct daarna krijg je 15 minuten en 5 dollar. Een soort stress-surprise, maar dan anders. Het doel is om in beperkte tijd zoveel mogelijk van de wensen op het lijstje te vervullen, binnen het budget. Daarna kom je terug naar de klok. De tijd gaat in!

Ik word raar aangekeken als ik gehaast een kraampje bestorm dat overduidelijk alleen producten voor vrouwen verkoopt. “Hebben jullie ook nagellak?”, vraag ik ongeduldig. “For the lady?” krijg ik terug met een brede glimlach. Ik moet een erg gierige minnaar lijken als ik met tegenzin twee dollar geef voor het potje. Maar zo blijft er nog twee dollar over voor een rode zijden sjaal en een dollar voor een armbandje.

Wie schrijft er nou een pan op een lijstje? Nou, Pim dus. En eigenlijk best handig met Nieuw Zeeland in het vooruitzicht. En wie weet kunnen we wel eens zelf koken in Azië! Gelukkig kwamen we de markt binnen langs de huishoudspullen. Daar ging ik dus eerst heen. Na wat gebaren en onderhandelen kreeg ik het voor elkaar om de kleinste pan van het kraampje voor 3,5 dollar te kopen. Na de deo kon ik zelfs nog een tandenborstel voor Pim kopen voor maar 25 eurocent.

Met nog 5 minuten op de klok zijn we allebei klaar en treffen elkaar weer in het centrum. Het uitpakken kan beginnen! Om en om presenteren we onze cadeautjes. De verkopers rond ons snappen er niets van maar volgen het met plezier. Als ik de sjaal bij Jiska omdoe ontlokt dat bijna een applausje. Maar wij hebben de grootste lol en daarna raden we de prijzen van de cadeautjes.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  Atie en rene
  5 dec 2013

  Wat een leuk idee! Deze Sint vergeet je nooit meer. Liefs, Atie

  Melissa
  7 dec 2013

  Hahahaha fantastisch! Ik stel voor dat we nog een keer sinterkerst op deze manier in Chiang Mai vieren 🙂

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.