Skiën bij Olos

geschreven door Pim op

Met zo veel sneeuw als er ligt in Lapland, is het geen wonder dat we op weg naar Muonio meerdere skigebieden passeren. Het landschap is weliswaar niet echt bergachtig, maar elke heuveltop is voorzien van een heerlijke laag sneeuw en dan ook regelmatig van liften, lichten en geprepareerde pistes. We overwegen het skigebied bij Levi, maar gaan uiteindelijk voor skiën bij Olos, een skigebied op slechts 6 kilometer van Muonio.

Om half 10 ’s ochtends nemen we de bus naar Olos, die vertrekt vanaf het SEO tankstation bij Muonio. Voor 3 euro per persoon staan we 10 minuten later aan de voet van de heuvel bij Olos. Bij de skiliften huren we skis en skischoenen en een pas voor de liftjes. Zo vinden we ons al om kwart over 10 op de skilatten op de top van de heuvel bij Olos, bij ‘zonsopgang’ – met een prachtig uitzicht op de pistes die voor ons liggen en het uitgestrekte landschap in de omgeving.

De mogelijkheden zijn beperkt. Slechts twee van de drie liften zijn open, en twee rode en twee blauwe pistes zijn geopend. De pistes openen om 10 uur en wij zijn dan een van de weinigen, zo niet eerste die de pistes betreden. Vrolijk roetsjen we naar beneden en genieten van het gemak waarmee je hier lekker kan skiën. Vanuit Nederland is het een reis op zich om in die gelegenheid te komen.

Bij Olos ligt het meer voor de hand om een korte skisessie te doen. We skiën bij Olos drie uur en vermaken ons daarin zeker, maar hebben dan ook alle pistes wel gezien. het is inmiddels wel een beetje koud geworden en daarom wel genoeg voor vandaag. De skipas die we kozen, is ook geldig voor drie uur. Dat blijkt achteraf dus een prima keus. In het restaurant warmen we weer op met een warme chocolademelk met slagroom. Daarna zijn we op tijd om op ons gemak terug te wandelen naar de hoofdweg, waarvandaan de bus naar Muonio deze middag nog een keer vertrekt.

Weliswaar is het skigebied bij Olos dus wat klein, het bevalt ons prima voor een korte skisessie. De busverbinding en skipas voor 3 uur maken deze lokatie vanuit Muonio ook qua kosten aantrekkelijker dan Levi. Levi heeft wellicht meer pistes te bieden en uitgebreidere apres-ski, maar is vanuit Muonio eigenlijk alleen goed bereikbaar per taxi. Voor die rit van 60 kilometer gaan de kosten al snel in de richting van de prijs voor een skisessie bij Olos; ongeveer 150 euro.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.