Slapen aan de Sioule

geschreven door Pim op

Het zijn deze dagen aanvankelijk alleen vissers die dit plekje bezoeken, en kanoërs die stroomafwaarts passeren langs de rotsen waarop hoog boven de rivier Château-Rocher uitkijkt over het dal van de Sioule. Verder is er serene rust bij het kabbelende water. Ik blijf een paar nachten slapen aan de Sioule en krijg bezoek.

Aan het einde van een hobbelige gravelweg die uit Biesse richting de rivier leidt, ligt een kleine parkeerplaats, waar – als ik op zondag aankom – een familie zich net installeert voor een dagje aan het water, compleet met hengels een kleine barbecue en een lange tafel. Voor de camper is nog wel een plekje, in ruil voor wat nieuwsgierige blikken na een kort bonjour!

De vissers trekken zich terug als de zon haar laatste stralen in de Gorges de la Sioule laat vallen. Nu kan ik het me echt gemakkelijk maken. Ik zet de camper langs het water en gebruik de rivier als verfrissende douche. De hele avond en nacht heb ik de plek helemaal voor mijzelf, als ik de beverrat niet meetel, die in de schemer langs de oever aan de overzijde van de rivier passeert.

De volgende dag begint met dertien graden. De zon kruipt omhoog achter de rotsen waarop het silhouet van het kasteel boven de mist uitsteekt. De koeien in het dal lopen net boven de schaduwlijn waar voorbij de zon zich op de grond in het dal laat zien. Pas als de zon zover is, dalen ze af naar het water om te drinken. Niet veel later dienen zich ook weer wat vissers aan. Ze hijsen zich in hun lieslaarzen en behangen zich met alle nodige attributen voor de vissport. Hun vrouwen blijven met een boek in een stoeltje op de oever achter.

Inmiddels loopt daar de temperatuur snel op. Al aan het begin van de middag lonkt de rivier om te zwemmen. Het water blijkt onveranderd koud. Er staat ook de hele dag wel een briesje in het dalletje. De lucht lijkt te worden afgebogen door de hoge rotsen aan de overkant van het water. Die zijn ook goed voor een mooi plaatje. Óp het water is het in ieder geval zichtbaar goed toeven, als ik het zo zie aan de passerende kanoërs. Ze glijden kalmpjes stroomafwaarts richting de nabijgelegen kanobasis voor kanoen door Gorges de Sioule

Enkele wandelaars passeren. Verschillende routes komen langs deze plek. Je kan vanaf hier en verder gelegen dorpen over de oude Romeinse brug van Menat over de Sioule naar het kasteel wandelen. Het stuk langs de rivier richting de brug blijkt erg mooi. Het stuk richting het dorp Menat, langs Biesse, is vooral praktisch; daar zit – als bijna enige winkel op loopafstand – een klein bakkertje. Goed voor een paar broden om nóg een dag aan de Sioule mee door te komen.

Die dag komt een vriend mij opzoeken. Slapen aan de Sioule is ook voor hem een aanrader – vind ik. Er is plek genoeg voor nog een auto en we smokkelen onszelf nog even op de camping bij Menat voor een toiletbezoekje. Onder het genot van een hapje en een drankje vermaken we ons met de vissers, de één meer ervaren dan de ander. Je vindt het plekje bij Biesse zelf via de Park4Night app.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.