Slapen bij locals

Slapen bij locals vind ik één van de leukste dingen om te doen op reis. Je moet er even voor op zoek gaan en soms even uit je comfort zone stappen, maar je krijgt er een hoop voor terug.

Het is onwijs leuk om bij de lokale bevolking thuis te slapen. Dit is soms moeilijk om te doen, omdat je vaak met de adresjes uit de Lonely Planet rond loopt, waarbij je reist met tour operators, niet met de lokale bevolking. Ook stap je niet overal zomaar iemand zijn huis binnen om te vragen of je er mag blijven slapen. Toch hebben wij een aantal keer en in verschillende landen bij de mensen thuis geslapen.

In Ella, in Sri Lanka, waren we op zoek naar een goedkoop hostel dichtbij het treinstation. Op de heuvel naast het station kwamen we een klein hostel tegen. Niet een hostel zoals je het verwacht: we stapten het huis binnen en liepen door de woonkamer van de mensen heen; de kinderen renden door het huis heen. We kregen een prima kamer toegewezen en de ‘douche’ deelden we met de familie. Om 19.00 werd er op onze deur geklopt. Het eten was klaar. In de woonkamer, waar het kind tv kijkt en moeder wat op de bank zit, stond een tafel gedekt voor ons twee.
Het is ‘s avonds en ‘s ochtends wat lawaaierig als we proberen te slapen of ons nog even lekker willen omdraaien. De man des huizes voert ‘s avonds nog even uitgebreid een telefoongesprek en de kinderen moeten ‘s ochtends weer op tijd naar school. Als we wakker zijn, krijgen we lekker kokosbrood met rijst geserveerd.

In Maleisië hebben we thuis bij de koppensnellers geslapen. Deze mensen wonen met verschillende gezinnen in een longhouse. Wij krijgen een kamer toegewezen, waar twee matrassen op de grond liggen met een klamboe erboven. Als het tijd is om te eten, scheppen wij eerst op, maar de locals komen daarna ook snel hun bordje opscheppen. ‘s Avonds proosten we met z’n allen. We hebben cadeaus meegenomen voor de koppensnellers en zij bieden ons hun alcoholische drankje aan. De volgende dag maken we met de bewoners een tocht door de jungle. Ze laten ons de mooie plekjes van de jungle zien. We varen met hun boten over een mooi meer en tijdens de lunch koken ze voor ons in bamboe stokken.

In Mongolië worden we iedere keer warm welkom geheten als we een ger binnenstappen. Onze bagage blijft nog in de auto liggen, er wordt eerst met elkaar thee gedronken. We kunnen niet met de mensen praten, maar onze gids vertaalt voor ons. Natuurlijk ontbreekt er geen ‘koekje bij de thee’. Alleen is de Mongoolse variant van het Hollandse koekje bij de thee gedroogde yoghurt. Voordat we onze wandeling door het 8 meren gebied starten, is het eerst nog tijd om een kopje gefermenteerde melk te drinken. Ook al is het eten niet altijd even lekker, de Mongolen zijn ontzettend vriendelijk en gastvrij. Zij slapen gerust in hun auto, zodat jij gebruik kunt maken van de ‘bedden’ in hun ger. Of we slapen naast hen op de grond 🙂

Wanneer je op reis bent, is het echt de moeite waard om op zoek te gaan naar een slaapplek bij de lokale bevolking. De mensen zijn vaak zo gastvrij en je leert zo ook de gewoontes van een land goed kennen.
In welk land heb jij een leuke ervaring opgedaan met de lokale bevolking?

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  1 nov 2014

  Komt me heel bekend voor en is inderdaad erg leuk! Ik heb in Sapa, Vietnam overnacht bij de reisleidster thuis waar ze woonde met heel haar familie: ouders, broer, zus, zwager, schoonzus, neefje en haar man met hun kinderen. Leuke tip over Sri Lanka, die ga ik omhouden 🙂

   1 nov 2014

   Leuk Wiek! Thnx voor je aanvulling van Sapa!
   Sri Lanka is zo leuk! Echt een aanrader 🙂

  Barbara kuipers
  10 okt 2017

  Hoi Jiska, Wat een leuk blog. Ik heb een vraag; wij gaan voor een tv programma naar Sri lanka en wilden bij een familie overnachten wat helaas niet doorgaat. Nu lees ik dat jij in een ontzettend leuk hostel hebt gezeten in Ella. Wij zouden heel graag contact met dat hostel opnemen, zou jij (als je die gegevens nog hebt) die misschien met ons willen delen? We hebben haast; we vertrekken volgende week al, Groet!…

  Lees meer

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.