Slapen in de Sahara bij Erg Chegaga

geschreven door Pim op

Waar de asfaltweg ophoudt bij Mhamid, aan de rand van de Sahara, vult de kennis die de locals van dit gebied hebben ons aan. In het woestijnlandschap moet je voorzien zijn van kennis en middelen om een reis tot een goed einde te brengen. Wij hebben geen van beide voor dit gebied en moeten dat dus inkopen. We krijgen er een unieke ervaring voor terug: we gaan slapen in de Sahara in Marokko.

Met een 4×4 auto kunnen we de rit de woestijn in aanvangen. Over rul zand, afgewisseld met steenachtige ruigere stukken, banen we ons een weg in een gebied waar alleen nomaden leven. Voor hen wordt door toenemende droogte het leven hier steeds moeilijker. Ze laten de kennis van routes langs geslagen putten en bronnen in oases achter voor een leven in de stad, waar wij juist even aan komen ontsnappen.

Zo volgen we een route die langs de Sacree Oase leidt. Zomaar uit het zand zien we water opborrelen. Voor ons is dit water niet helemaal veilig om te drinken, maar het vee komt er gretig op af. We delen de oase dan ook met wat ezels, voor we de rit vervolgen naar het tentenkamp waar we zullen slapen in de Sahara.

Midden in de woestijn zijn tussen de zandduinen een aantal grote traditionele tenten opgezet. In de grootste tent, die dienst doet als gezamenlijke ruimte, krijgen we na een kopje mierzoete muntthee een heerlijke Marokkaanse lunch opgediend. Onze tassen kunnen we alvast kwijt in de slaaptent, met daarin enkel een bed met veel dikke dekens erop.

Maar slapen doen we niet voordat we een rit hebben gemaakt op de dromedarissen die daarvoor bij het kamp aanwezig zijn. Een ritje van een uur blijkt precies goed. We voelen dan voldoende dat we op een dromedaris hebben gereden en zijn getrakteerd op veel mooie uitzichten vanaf die plek.

Ruim op tijd voor de zonsondergang zijn we weer terug in het kamp, waar we nog kunnen sandboarden en heerlijk genieten van het zonnetje, voor we een fijn plekje zoeken met eindeloos uitzicht om de zon eens in de zee van zand te zien zakken. In de schemering koelt het snel af. ‘s Nachts kan het vriezen. Na een stomend hete maaltijd uit een tajine verzamelen we dus bij een kampvuur onder de eindeloze sterrenhemel, voor we lekker tussen de dikke dekens kruipen om écht te slapen in de Sahara.

Uit de aanbieders van tours met slapen in de Sahara in Mhamid, kiezen we Caravane de Rève. Ze nemen ons voor 1000 dirham per persoon mee om te slapen in de Sahara bij Erg Chegaga.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.