Sneeuwstorm op het Annapurna circuit

Annapurna gebergte

geschreven door Jiska op

Een jaar geleden waren we rond deze tijd in Nepal. We liepen het Annapurna circuit. Dat deden een week geleden ook duizenden andere mensen. Bij de sneeuwstorm op het Annapurna circuit kwamen velen van hen in de problemen.

Als ik na mijn werk thuis kom, vraagt Pim mij: “Heb je het al gehoord? Bij een sneeuwstorm op het Annapurna circuit zijn mensen omgekomen.” Ik lees het op NOS en besef me hoe bizar dat moet zijn. De maand oktober is de beste loopmaand in Nepal dus duizenden wandelaars lopen met hun rugzak door dit deel van de Himalaya. Dan verwacht je niet dat je een heftige sneeuwbui tegenkomt en al helemaal niet dat je vast komt te zitten of zelfs doodvriest.

Het Annapurna Circuit was voor ons een van de hoogtepunten van onze reis. We denken er nog regelmatig aan terug: de prachtige uitzichten, de verandering van het landschap die we elke dag ervaren en de lieve mensen die ons met een lieve glimlach en “Namaste” roepend begroeten. We hebben vele foto’s geschoten en kunnen er iedere keer weer naar kijken.

Pim en ik hebben het er regelmatig over afgelopen week. Hoe hard moet het dan wel niet gesneeuwd hebben? Er zijn best veel dorpjes op de route, konden de wandelaars dan niet snel daar heen lopen zodat ze in ieder geval onderdak hadden?

Een paar dagen later hoor ik dat de sneeuwstorm op het Annapurna circuit plaatsvond bij de Thorung La pas. Dus echt precies dezelfde plek waar wij een jaar geleden vol trots een hoogtepunt van onze reis bereikten. Heftig om te bedenken hoe de wandelaars door een enorme sneeuwstorm worden getroffen op een plek waar wij zo ontzettend hebben genoten van een heel mooi stukje aarde. Ook wij liepen over de pas door de sneeuw en hadden het koud. Maar dat is natuurlijk niet te vergelijken met de sneeuwstorm waardoor deze mensen zijn getroffen.

Hopelijk kunnen er nog mensen in het gebied gered worden en naar een veilige plek worden gebracht. En hopelijk durven of willen zij op een later moment nog eens terug naar dit mooie gebied. Zodat ze, net als wij, met goed weer een gave wandeltocht kunnen maken door dit doorgaans zo mooie deel van de wereld.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.