Spaartips voor een wereldreis!

Backpack budget

geschreven door Jiska op

Nadat ik in 2010 met een vriendin 3 weken door Costa Rica had gebackpackt, kreeg ik het plan om meer en langer op reis te gaan. Pim en ik besloten om samen op wereldreis te gaan, dus we hadden geld nodig. Hoe kom je aan een groot geldbedrag? Daar hebben we tips voor.Pim begon na de zomer van 2010 net met een tweejarige studie. Niet echt een handig moment om op wereldreis te willen. Ook geen probleem trouwens, want we hadden nog niet genoeg geld om weg te gaan. We moesten eerst maar eens gaan sparen. Een belangrijk onderdeel bij de voorbereiding van je reis. We prikten september 2013 om op reis te gaan, dus we hadden drie jaar om zoveel mogelijk geld bij elkaar te sparen. Lijkt makkelijk, maar sparen is soms ook moeilijk. Je wilt toch ook tijdens die drie jaar lekker uit eten kunnen gaan en leuke dingen blijven ondernemen. Hieronder onze tips om zoveel mogelijk te sparen voor een wereldreis en tegelijkertijd een beetje van het leven te blijven genieten.

Spaardoel
Ga na hoeveel geld je nodig hebt. Wij hebben dit gedaan door veel op internet rond te kijken. Wat geven andere reizigers uit, hoe duur is gemiddeld een hostel in Azië en welke grote uitgaven ga je tegen komen? Zo wist ik van te voren dat ik graag walvissen wilde kijken in Nieuw Zeeland, maar daar hangt ook een prijskaartje aan. Ook een tour van 7 dagen door Tibet kost meer geld dan een gemiddelde week tijdens een reis. Wanneer je hier alvast over na denkt, kun je een inschatting maken van de kosten die je denkt te gaan maken. Wij gingen uit van een gemiddelde van 1000 euro per maand per persoon en wilden een jaar op reis kunnen. Dat is € 24.000! Als je zo’n bedrag ziet, word je vanzelf zuinig.

Vast bedrag overstorten
Stort na het krijgen van je salaris een vast bedrag over naar je spaarrekening. Zorg ervoor dat dit niet een te groot bedrag is, zodat je ook nog wat ruimte hebt om tijdens de voorbereiding leuke dingen te blijven doen, maar zorg ook dat je niet teveel geld ‘in handen’ hebt. Voor je het weet is het uitgegeven en weg is weg!

Spaarbedrag bijhouden
Het is zo leuk om je spaarbedrag visueel bij te houden. Ik deed dat in een grafiek. Bij elke 100 euro kon ik weer een balkje boven op mijn grafiek tekenen. Zo zag ik het spaarbedrag steeds groter worden. Dit vormt een eenvoudige beloning die je stimuleert op nog meer te sparen.

‘s Ochtends uit eten
We vinden het heerlijk om uit eten te gaan, maar er hangt een aardig prijskaartje aan een avondje in een restaurant zitten. We kwamen op de tip om ‘s ochtends uit eten te gaan. Na het wakker worden even 15 minuten op de fiets naar de Grote Markt in Den Haag en daar heerlijk genieten van een lekker ontbijt. Een goeie verse sap met een bakje yoghurt, fruit en noten. Een ontbijtje kost minder dan een diner, maar je er toch ook gelukkig van!

Reisspullen aanschaffen
Tijdens de voorbereiding van je reis is het zeker nodig om spullen aan te schaffen die je tijdens je reis nodig hebt. Denk aan een rugzak, lakenzak, wandelschoenen, goede regenkleding etc.. Doordat wij al lang van te voren wisten dat we op reis wilden, hadden we een lange periode om al deze spullen aan te schaffen. Hoe fijn is het dan om tijdens elke kortingsperiode wat spullen te kopen. Dat scheelt een hoop geld.

Extra geld
Soms zijn er wel eens van die momenten dat je geld krijgt. Ik kreeg na een scooterongeluk van de verzekering veel geld terug en van dit geld heb ik geen nieuwe scooter gekocht. Een mooi bedrag om gelijk op je spaarrekening te zetten. Ook door bijvoorbeeld familie omstandigheden of een meevaller bij de belastingdienst kun je ‘extra geld’  krijgen. Gelijk doorstorten naar je spaarrekening!

Ga minder weg
Hoe leuk is het om een weekendje weg te gaan of een midweek een stad te bezoeken. Maar niet echt handig om dit te doen tijdens het sparen voor een wereldreis. Het is soms best moeilijk om veel thuis te zijn, maar zodra je denkt aan wat je ervoor terug gaat krijgen is het makkelijker om thuis een film te kijken of lekker in je eigen keuken te koken.

Uiteindelijk kregen we het voor elkaar om genoeg te sparen om er lekker op uit te kunnen. Ons maandbudget bleek een aardige inschatting, al viel een camper huren in Nieuw Zeeland net even wat duurder uit. Bij thuiskomst hadden we gelukkig toch nog geld over, waardoor we nu ook weer lekker leuke dingen kunnen doen.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

    Inge
    14 aug 2014

    Uit ontbijten is een ware topper! Hihi, grappig jullie tips en leuk dat jullie blogs blijven schrijven ook vanuit huis 🙂

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.