Stadsbezoek aan Cuzco

geschreven door Pim op

Op 4335 meter hoogte steken we de grens over van de región Puno naar Cuzco. De gelijknamige hoofdstad van de regio die voor ons ligt, was ooit de hoofdstad van het Incarijk. In de valleien rondom de stad liggen culturele schatten te wachten op bussen vol toeristen zoals de onze. De stad zelf biedt ruimte aan hotels, alle nodige voorzieningen en musea.

De rit door de Andes is weer noemenswaardig, door eenvoudige tussenstops als deze op de grens tussen de regio’s. De omgeving is er schitterend door imposante natuur, waardoor naast de weg die we volgen ook een spoorlijn is aangelegd om de steden met elkaar te verbinden. De plek is ook een verzamelplaats voor vrolijke vrouwen die hun waren aanprijzen en gretig aftrek vinden bij onze buslading.

De laatste lange rit met de chauffeurs die ons deze weken door Peru hebben gereden, onderbreken we met een tussenstop bij Raqch’i. Bij deze oude Incastad kunnen we de benen strekken met een korte wandeling naar een uitzichtpunt over de archeologische vindplaats. In het oog springen de pakhuizen, die rond zijn. Veel gebouwen uit de Incatijd zijn vierkant en bovendien met heel veel precisie opgebouwd. Waarom deze gebouwen rond zijn, blijft een raadsel.

Vlak voor Cuzco nemen we afscheid van de chauffeurs. Vlot erna passeren we het internationale vliegveld van de stad. De bus verruilen we vlak voor het centrum voor een minibus om zo eenvoudiger bij het hotel te komen, dat op loopafstand van het oude centrum van de stad ligt. Dit hotel blijft een basis tot ons vertrek uit Peru, al zullen we nog een excursie voor een paar nachten buiten de stad naar de wereldberoemde Heilige Vallei maken.

Eerst hebben we een ‘rustdag’ in de stad, waarop we ons in de ochtend al nuttig maken met een bezoek aan opeenvolgend een geldwisselkantoor en het postkantoor. Voor een serie ansichtkaarten bemachtigen we een kleine verzameling postzegels in een uitwisseling die ieders geduld op de proef stelt, terwijl we toch de tweede in ‘rij’ waren. We struinen een rondje naar het Plaza Mayor en bezoeken de markthal op het San Pedroplein, voor we ons klaarmaken voor het middagprogramma.

Boleto Turístico

Onderdeel van een stadsbezoek aan Cuzco kan met goede redenen het kantoor aan de Avenue del Sol zijn, waar je een zogenaamde Boleto Turístico voor Cusco (BTC) kan kopen. Deze ‘culturele strippenkaart’ geeft je toegang tot veel bezienswaardigheden in en om de stad en in de Heilige Vallei. Als je de tempels bij de stad wilt bezoeken en ook interesse hebt in de musea die op de toegangskaart zijn vermeld, scheelt het snel geld als je de 130 soles neerlegt om verder gratis naar binnen te kunnen. Er zijn ook varianten voor een lagere prijs met een beperkter aanbod.

We kunnen onze borst natmaken voor de culturele geschiedenis rond deze stad. Uitgerekend op weg naar Tambomachay barst er een bui los, die de komende uren zal aanhouden. We laten ons niet kennen en struinen rond bij de tempel in kleding die dat maar even aankan. Het is nota bene een tempel die is gemaakt voor water dat via een reeks aquaducten, kanalen en watervallen door de terrasvormige rotsen lopen en daar door de tempel geleid worden. Een beetje water hoort dus bij de beleving.

Een poncho ook, die de chauffeur van een taxi voor ons regelt, vlot nadat we hem voor de dag hebben ingehuurd. Het plan om ons naar boven te laten rijden om dan te voet de 10 kilometer terug naar de stad te vervolgen langs een serie van vier tempels, laten we bij nader inzien varen. Onder de plastic poncho’s zijn we inmiddels al doorweekt. Een klein zonnetje dat zo af en toe tussen de buien door komt houdt ons net warm genoeg in de dampen die onder zo’n poncho niet weg kunnen.

Opeenvolgend brengt de taxichauffeur ons naar archeologische plaatsen die op de heuvels boven Cuzco liggen. Na Tambomachay bezoeken we verder Puka Pukara, een fort uit de Incatijd, Q’enqo, een heilige plaats rond en ín een rots en tot slot Sacsayhuamán, waarvan je de uitspraak – aldus de taxichauffeur – het makkelijkst benadert door “Sexy woman” te zeggen; wat hij ondanks deze vereenvoudiging toch in ongeveer elke bocht op de steile weg naar beneden voor het komisch effect denkt te moeten blijven herhalen.

Elk van de gebouwen en tempels maakt op een andere manier indruk. Bij Puka Pukara is er rond de minder verfijnde bouwstijl een mooi uitzicht over de omgeving van het fort. Q’enqo heeft met verschillende gangen door de rots iets mysterieus. Sacsayhuamán steelt de show met haar omvang en bouwwerken van enorme stenen die precies op elkaar afgemeten zijn. We nemen er uitgebreid de tijd voor en drogen gaandeweg ook weer op.

Op het plateau bij de tempels van Sacsayhuamán, boven drie terrassen in een groot complex met als middelpunt de resten van de fundamenten van een hoge toren, kijken we uit over de hele stad Cuzco, inmiddels bij het mooie licht van een zakkende zon. Een gids die we bij de entree in de arm hebben genomen legt het één en ander uit.

De huidige stad ligt in het dal dat ooit de beste landbouwgrond bood. Landbouw was de bron van de welvaart van de Inca’s, die al deze gebouwen ter verering van de goden en bescherming van de vallei heeft ondersteunt. Na de vernietigingen van de Spaanse conquistadors zijn het de Peruvianen die wat rest moeten zien te behouden. De inkomsten uit toerisme helpen daar misschien bij.

Deze reis door Peru is georganiseerd door Djoser

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.