Stadswandeling in Arequipa

geschreven door Pim op

Een volle dag zuidwaarts rijden langs de indrukwekkende kuststrook van Peru, brengt ons van Nazca in Arequipa. Met zo’n 1,3 miljoen inwoners is het qua populatie de hedendaagse tweede stad in Peru. Het huist het Grondwettelijk Hof van Peru en wordt ook wel de legale hoofdstad van Peru genoemd. Daar gaan we nog een hint van zien tijdens een stadswandeling in Arequipa. Ook de koloniale geschiedenis komt daarbij aan bod.

Met het Selina hotel in Arequipa als basis voor een ‘vrije’ dag, plannen we een stadswandeling in Arequipa. We zijn zo al praktisch in het historisch centrum van de stad, waar de kasseien straatjes allemaal naar de Plaza de Armas lijken te leiden: het centrale plein bij de kathedraal, een vaste koloniale combinatie die de Spanjaarden naar de meeste steden in Peru brachten. De kerk kan deze dag niet bezocht worden, dus we strijken neer op de marmeren trappen voor de basiliek en laten het leven op het plein een tijdje aan ons voorbij komen.

Kinderen kopen waterijsjes uit de koelbox op wieltjes van een verkoper die deze populaire zitplaats ook weet te vinden. Een rondje rond het plein leidt langs een bijzondere beroepsgroep van typisten, die tegen een vergoeding legale documenten voor je kunnen overtypen. Voor uitzicht over het levendige plein drinken we nog wat op één van de balkons boven de galerijen rondom het plein, voor we de straatjes weer ingaan. Een vrouw met een lama krijgt mijn vader zover om voor een paar soles te poseren voor zijn camera. De artisanale markt Artesanias El Fundito bij Plaza San Francisco – vol souvenirs – passeren we voor nu maar even.

Tip! Kaas-ijs!

En nu niet zo’n vies gezicht trekken; de 1,3 miljoen inwoners van Arequipa kunnen het moeilijk allemaal mis hebben. Zeker in het historisch centrum vind je spreekwoordelijk op elke straathoek een verkoper van het ijs. Uit emmers vol, mooier gepresenteerd in een cilindrisch houten karretje voor vervoer, scheppen doorgaans Peruviaanse vrouwen het ijs voor een paar Soles in een bakje met een houten lepeltje. Smaken verschillen, maar een lepeltje proberen is gratis!

We blijven nog even lopen, want aan de andere kant van de Rio Chili, die dwars door de stad loopt, is een uitzichtspunt te bezoeken. We lopen langs de Puente Grau die de rivier overbrugt. Het is dan nog een klein eindje naar Mirador de Yanahuara. Dit uitzichtspunt biedt een mooi zicht op de nog actieve Misti vulkaan, waarover een lokale gids vertelt: als de vulkaan uitbarst hebben we alleen nog tijd om te bedanken voor het mooie leven, dat is de realiteit van wonen in Arequipa. Natuurlijk wordt de vulkaan wel in de gaten gehouden door seismologen en vulkanologen. In de tussentijd is het vanuit Arequipa mogelijk om een hike naar de top (5.822 meter) te maken.

We blijven in de stad, waar potentieel nog uren te besteden zijn in alleen al het Santa Catalina klooster. De ommuurde stad in een stad beslaat twintigduizend vierkante meter. Onze komst bij het klooster een uur voor sluitingstijd dwingt ons tot een tempo dat het bezoek behapbaar houdt. Een duidelijke wandelroute leidt door de pittoreske maar geïsoleerde straatjes. Nog een voordeel van dit moment: het klooster is bijna verlaten. Goed voor de foto’s!

Deze reis door Peru is georganiseerd door Djoser

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.