Stedentrip naar Marrakesh

geschreven door Pim op

Een stedentrip naar Marrakesh laten we volgen op een roadtrip naar de Sahara. Met twee overnachtingen hebben we gelegenheid om de binnenstad op verschillende wijzen te verkennen. Dat doen we vanuit een comfortabele riad, net buiten de medina. Vervolgens kunnen we weer bij het nabijgelegen vliegveld vertrekken.

In Marrakesh verblijven we bij Riad Majdoulina. Een mooi huis in een gezellig straatje, vlakbij de medina gelegen. Al de middag van aankomst maken we een wandeling door de medina en vergapen ons aan de binnenstad die gonst van de activiteit en overloopt van de kleurrijke handelswaar, uitgestald voor de vele winkeltjes in de smalle straatjes. In rijen dik loopt toerist net als bewoner door de medina, maar ook fietsers en scooters banen zich door de drukte een weg. We komen ogen en oren te kort.

Zo begeven we ons met de menigte naar het Jeema El Fna-plein, waar we in de volgende verbazingen vallen, van voor het entertainment gevangen slangen en apen aan kettingen tot straatartiesten, en van kruidenkraampjes tot talloze sapjesbarretjes. Je kan nergens opvallend naar kijken – en al helemaal niet wijzen – zonder gevraagd te worden om een aankoop te doen. De kinderen hebben het door: met hun armen op de rug en een munt in het vuistje vinden ze samen ongestoord hun weg over het plein naar een levend standbeeld. Ze geven wat en komen dan snel weer terug om in geuren en kleuren over het avontuur te vertellen.

Op de terugweg scharrelen we een avondmaaltijd bij elkaar bij verschillende winkeltjes met etenswaren: van broodjes met gehakt tot msemen en baklava, waar we ons aan tegoed doen op het dakterras van de riad. Ook voor het ontbijt werkt een dergelijke aanpak. Zo zijn we dag erop halverwege de ochtend gereed om ons weer in de hektiek van de stad onder te dompelen. Dat willen we per fiets doen, voor welk doel we 3 tandems huren bij Pikala Bikes, een door Nederland gesubsidieerd ontwikkelingsproject. 

Jiska navigeert achterop de fiets volgens een route van Komoot, die aanvankelijk langs de grote avenues leidt, maar al snel ook door de smalle straatjes vol marktkraampjes. Het is een recept voor een hilarische middag. Het helpt dat er zelfs in de chaos van het verkeer merkbaar rekening met ons wordt gehouden en we door de locals zelfs hardop aangemoedigd worden. “Yalla, yalla, bravo!”. Er is gelegenheid voor een paar leuke tussenstops, bij de Koutoubia Moskee en op het Place des Ferbantiers, vlakbij het Bahia Paleis, voor we in een grote cirkel rond de medina – en een enkele onvergetelijke file van allerhande voertuigen met een kakafonie van claxons – weer terugkomen bij het beginpunt. We kunnen er bijna geen genoeg van krijgen.

Volgens onze traditie is nu de bonte avond bereikt, waarop we eten wat we willen; een gebruik dat is overgebleven uit de reis door Azië op een klein budget. Als je wat lekkers ziet, kunnen we stoppen, aanschuiven en bestellen. Zo bezoeken we twee restaurants en delen we gerechten in willekeurige volgorde, van toetjes tot burgers en milkshakes tot taco’s. Het oog blijkt vlot groter dan de maag, wat reden is om na nog één kleine wandeling in de medina de rust van de riad weer op te zoeken. Daar pakken we de volgende ochtend de spullen weer in om de terugreis aan te vangen.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.