Surfboard kopen in Taghazout

Voor wie íets langer in Marokko blijft dan voor een week surfen in Marokko, is een surfboard kopen in Taghazout de overweging waard. Omdat we meer dan twee maanden in Marokko zijn en maar één board bij ons hebben, struinen we de surfshops in het kleine surfdorpje af op zoek naar een geschikt tweede surfboard. Dat blijkt nog niet mee te vallen.

Om een surfboard kopen in Taghazout mogelijk te maken, moeten er eerst surfboards naar deze plaats in Zuid-Marokko worden gebracht. Bijna alle surfspullen worden in het buitenland gemaakt en dat betekent een lange reis voor de kwetsbare boards. Een eigenaar van een surfshops merkt op dat ze de boards niet graag verkopen. Er is weinig voorraad en er zijn veel surfers.

Daar komt bij dat een surfboard verhuren, de eigenaar op den duur meer geld oplevert. De vele boards die hier in de loop van tijd toch terecht zijn gekomen, worden dan ook bijna uitsluitend verhuurd. En de prijzen voor het huren van een surfboard in Taghazout zijn ook acceptabel. Voor minder dan een tientje per 24 uur kan je al een surfboard huren in Taghazout. Dat bedrag wordt nog lager als je het surfboard voor langere tijd huurt.

Het betekent wel dat je onherroepelijk weer terug moet naar de surfshops in Taghazout. En dat je vroeg of laat meer geld uitgeeft aan huur dan je kwijt bent bij een surfboard kopen in Taghazout. Wij willen de kust en surfspots in Marokko verder en langer verkennen, en besluiten verder te zoeken om een surfboard te kopen in Taghazout. Ik weet bijna zeker dat dat te regelen moet zijn, maar drie winkels later ben ik al aan het twijfelen. We worden telkens doorverwezen om het ergens anders te proberen. Het is beter te doen om wetsuits, vinnen, leashes en meer accessoires te kopen.

Totdat we bij de kleine reparatiewinkel van Hassan komen, op een hoek ten westen dichtbij het kleine dorpspleintje van Taghazout, langs de doorgaande weg. Het ruikt er naar epoxyhars, lak en lijm. Het is er stoffig, op een provisorische werkbank ligt een board dat uitvoerig is opgeschuurd. Langs één wand staan rekken met reparatiematerialen, langs de andere een rij boards, waarvan Hassan er één laat zien die we kunnen kopen.

Het is lastig om de kwaliteit van een surfboard in één oogopslag te zien en ik zie gemakkelijk de grote beschadigingen aan de nose en de tail van de surfplank over het hoofd. Ik merk ze pas op als Hassan de vinnen monteert die ik in de deal bedongen heb. Ik attendeer hem erop en ben dan blij dat ik in een repairshop sta en niet in een surfshop. “Geen probleem!”, zegt Hassan, “dat gaan we allemaal repareren.” Hij vindt een vijftal dings die moeten worden opgelapt. Lekker opgelet Pim.

Hij smeert de gaten dicht en lakt ze ook nog even af in de kleur van het bonte board, dat, zo vertelt Hassan, eigendom is geweest van een buitenlandse meid, die het blijkbaar mooier vond in een kleurrijk patroon. Het board heeft duidelijk zijn beste tijd wel gehad, maar we gaan eens zien of we er nog wat uit kunnen halen. Voor maar 1200 dirham, minder dan €115 kunnen we ook niet te kritisch zijn. We begrepen bij een andere shop dat je bij een surfboard kopen in Taghazout je best moet doen om iets te vinden voor minder dan €150, en dan rekening moet houden met behoorlijke gebruikssporen.

Er valt te onderhandelen over de prijs, want ook voor ons board was de vraagprijs €150 euro. Ik krijg de prijs voor het surfboard op iets meer dan honderd euro en onderhandel er dan nog een set vinnen bij in die prijs. De reparatie, die nog wel een half uur werk vraagt, en het vastschroeven van de vinnen, dat ook niet zonder moeite gaat, krijgen we erbij. Voor een tientje nemen we nog een tweedehands leash mee en als we er klaar mee zijn, geeft Hassan ons mee, koopt hij het board graag terug. Maar nu eerst lekker samen surfen in Marokko!

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.