Surfen bij Vila do Bispo en Sagres

Op de grens van land en zee, rondom de meest westelijke én zuidelijke puntjes van Portugal, verzamelen zich talloze surfers in tentjes, busjes en vanuit surfhostels en AirBnB’s in de buurt. Ze komen om te surfen en hebben in de week dat wij er zijn het getroffen met zowel de golven als het weer. We sluiten aan om ook te surfen bij Vila do Bispo en Sagres.

Er zijn eindeloos veel stranden vanaf Lagos tot Sagres en van Sagres tot en met het noorden van Portugal. De stranden krijgen surf van de swell die aankomt vanaf de Atlantische oceaan. Welke surfspot goed is, hangt bijvoorbeeld af van hoe goed je kan surfen, wat je voorkeur heeft, het getij en de richting van waaruit de golven aankomen. Je kan ook andere surfers in de gaten houden. Wij kunnen Jerry en Floor volgen, die een weekje in Vila do Bispo zijn.

Praia do Zavial

Vlakbij Vila do Bispo, op zich al een klein dorpje, ligt een nóg kleiner dorpje, Raposeira. Vanuit dit dorpje leidt de M-1257 zuidelijk, richting Praia do Zavial, een mooi ruim strand in een baai die zuidwestelijk georiënteerd is. De golven komen hier mooi binnen op de eerste dag dat we er zijn en we kunnen dus gelijk een sessie surfen bij Praia do Zavial. De tweede dag komen we hier terug voor nog twee sessies

Overnachten voor surfen bij Vila do Bispo

Bij de parkeerplaats bij Praia do Zavial rijden kampeerbusjes af en aan. Kamperen mag hier niet – nergens aan de kust – maar om de hoek net voorbij restaurant Sebastião wordt dit in de winter wel gedaan en lijkt dat geen probleem. Alternatief is camping Igrina, een behoorlijk basic camping en voor die kwaliteit wat duur, maar zo dichtbij Praia do Zavial dat we de tweede dag met surfboard op de fiets naar het strand kunnen. In Vila do Bispo zijn AirBnB’s. Reken erop dat alle plekken om te overnachten voor surfen bij Vila do Bispo in het hoogseizoen vol raken.

Alle surfspots in Europa in The Stormrider Surf Guide Europe

Overnachten en surfen bij Sagres

Sagres is wat groter dan Vila do Bispo en heeft meer faciliteiten voor surfers en toeristen. Daarbij ligt de stad perfect tegen de twee punten aan die naar het uiterste zuiden en westen van deze hoek van het land reiken. Daartussen zijn bijna altijd spots die te surfen zijn en onder de hoge kliffen beschut liggen voor de wind. Het is dan ook in de winter druk op de goed bereikbare parking voor het fort van Sagres. Allerlei campers, maar opvallend meer grote witte, parkeren hier om te overnachten. Ook hier wordt dat in de winter gedoogd.

Praia do Barranco

Jerry en Floor rijden voor de volgende keer surfen bij Vila do Bispo naar Praia do Barranco. Opnieuw via Raposeira, maar via de eerste weg rechts vanaf de M-1257 die niet doodloopt. Een weg waar met talloze potholes weinig van over is gebleven. Het stelt menig auto en busje op de proef. Onze bus staat gelukkig hoog genoeg op z’n wielen om de weg ongeschonden uit te rijden. Tegen het eind ligt vreemd genoeg toch een vorm van bestrating die doorgezet is tot en met een kleine parking die ook in de winter schijnbaar wordt bewoond door een behoorlijke groep hippies. De baai is kleiner dan bij Zavial, maar krijgt, als we er aankomen, toch nog wat surf om met heel wat beginners wat van te proberen te maken.

Praia da Arrifana, Bordeira en Amado

Jerry wil ons graag ook Praia do Arrifana laten zien. Dit strand ligt een stuk noordelijker, maar belangrijker: aan de westkust van Portugal. Daarom ziet dit strand vaker swell. Vanaf de kliffen kijken we op de lijnen die binnen komen rollen en de surfers die erop surfen. Het ziet er mooi uit en wat moeilijker dan surfen bij Vila do Bispo. Omdat we beginners zijn, hebben we daar eigenlijk al genoeg gehad. Daarom zijn we juist voorbereid op een wandeling vanaf Praia do Arrifana, die bij Carrapateira nog langs de populaire surfstranden Praia da Bordeira en Praia do Amado voert.

Aan surfstranden om te surfen bij Vila do Bispo en Sagres dus geen tekort! Aan slaapgelegenheden en ruimte in zee in het hoogseizoen wel, als we de locals moeten geloven. December is daarom een mooie tijd om wat rustiger van de prachtige natuur en surf te kunnen genieten.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.