Surfen in Bretagne

surfen in Bretagne

Verder westwaarts op het schiereiland Bretagne blijven alleen de reizigers over die surfen in Bretagne. De condities aan de kust worden steeds minder beïnvloed door de aanwezigheid van land en daarmee worden de stranden graag bezocht door suppers, windsurfers, kite-surfers en golfsurfers. Daar sluiten we een tijdje bij aan.

Surfboards

Ben je van plan om te gaan surfen in Bretagne, maar heb je nog niet je eigen surfboard? Bekijk eens de surfboarden van Decathlon. Zeker voor beginners zijn deze borden een goede optie, omdat ze niet al te duur zijn. Wanneer je dan in Bretagne bent en lekker met je board in de zee ligt, zul je zien dat deze surfboarden in Frankrijk erg populair zijn!

We starten onze tocht langs de Bretonse surfstranden bij Phare d’Eckmühl in Penmarch, waarvan het licht de uitgestrekte baai van Audierne beslaat. Van hier tot Pointe du Raz en Baie des Trépassés liggen verschillende surfspots voor surfen in Bretagne. Afhankelijk van de golfrichting en de wind lijkt er altijd ergens wel wat te vinden. Je rijdt het stuk in een uurtje. Met dakdragers kun je gelijk je surfboard meenemen en meteen de beste golven pakken.

We verplaatsen ons langs de kust naar Penhors waar, door de kromming in het land langs de baai, de NNW-wind een klein beetje afgehouden wordt. We rijden aan op camping Littoral, maar zien dat kampeerbusjes en campers net zo vriendelijk gratis worden ontvangen op een veld bij de kerk. Er is een WC en gelegenheid om 24 uur te kamperen. Er lijkt niet echt te worden gehandhaafd.

De volgende ochtend kunnen de boards voor het eerst weer in de wax en het water voor een eerste sessie surfen in Bretagne. Ook de ochtend daarop zijn er golfjes. Allemaal nog wel wat klein en door de uitgestrektheid van het strand heeft de wind wel invloed. We kijken daarom verder. Op de bekende MSW app staan niet alle surfspots langs dit stuk van de kust. Surf-forecast.com biedt uitkomst voor de spots die ontbreken.

We checken Plage de Gwendrez en zien op het kleine strandje iets betere condities, maar nog steeds ook de wind. Het ligt voor de hand om direct door te rijden naar Saint Tugen, dat van alle surfspots in deze baai het meest beschermd ligt van de aanhoudende noordenwind. Het strand ligt tussen twee rotspartijen en ook centraal liggen nog wat stenen. Een grote zandbank ligt over bijna de hele breedte, waarop de golven mooi kunnen breken bij mid-tij.

We delen de golven met allerlei andere watersporters. Suppers, windsurfers, kite-surfers en andere golfsurfers verblijven net als wij in campers op de kleine parkeerplaatsjes langs de zee en in de duinen, waar het gezellig druk wordt. Van hen horen we dat Saint Tugen een goede keuze is geweest. Het strand bij Baie des Trépassés pakt ook wind. Gelukkig is bij Saint Tugen voor iedereen wel een plekje, op land en in het water. Een fijne sfeer voor een langere tijd surfen in Bretagne!

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.