Surfen in Costa Rica

geschreven door Pim op

Surfen in Costa Rica trekt jaarlijks honderdduizenden liefhebbers. Maar liefst twee oceanen grenzen aan het land, goed voor onaflaatbare golven. Twee uitgestrekte kustlijnen geven voor ieder wat wils, van kalme beachbreaks tot afgelegen ruige spots en één van de langste rides van de wereld. Maak je borst maar nat!

Er zijn genoeg gegadigden op de kust om te surfen in Costa Rica. Locals en buitenlanders komen in groten getale naar de zee om hun hart op te halen. In 2017 reisden 600.000 mensen naar het land om te surfen in Costa Rica. Basic dorpjes ontwikkelen zich rond de business, zoals Dominical en Uvita. Daar proeven we voor het eerst van de surfcultuur in Costa Rica. Als het zoveel mensen aanspreekt, zal er wel wat inzitten toch?

Surfen in Costa Rica klinkt veelbelovend, maar heeft nog steeds een ruig randje. Dat is geenszins reden om van surfen af te zien, wel goed om in te calculeren. Potholes maken de toegangswegen naar de soms afgelegen stranden een uitdaging voor elke auto. Zeker als daar een board op is gebonden. Eenmaal op het strand heb je weinig keus anders dan je kostbare spullen in de auto te laten. Daar is het kwetsbaar voor diefstal. Voor diefstal in Costa Rica wordt veel gewaarschuwd. In de zee is het oppassen voor muien, die regel eerder dan uitzondering lijken. Voor het uitpeddelen kunnen deze natuurlijk ook goed van pas komen. Kortom, surfen in Costa Rica vraagt om wat voorbereiding.

We nemen ons voor om de tijd te nemen, om in ieder geval één keer een goede plek te vinden om te surfen in Costa Rica. Het lijkt ons slim om in de buurt van een aantal spots een tijdje te blijven, om zo de mogelijkheden te kunnen verkennen. Geschikte plekken vinden we in de Stormriders Guide voor Costa Rica en Panama.

Surfen bij Puerto Jiménez

We hebben veel redenenen om in Puerto Jiménez te zijn en zien ook mogelijkheden om te surfen bij Puerto Jiménez. We lezen over Pavones, dè plek om te surfen in Costa Rica. Voor professionals; niet voor ons. Makkelijkere mogelijkheden zien we op de kop van de Osa Peninsula, bij Matapalo, op een uur rijden van Puerto Jiménez richting Carate. De weg kunnen we alvast verkennen op weg naar Corcovado National Park en een overnachting in La Leona Ecolodge. We kunnen niet ontkennen dat de weg ons voor wat uitdagingen stelt. We stuiteren over kuilen, steken riviertjes over en komen een keer goed vast te zitten vlakbij de spot die we voor ogen hebben.

Surfen bij Pan Dulce

We geven ons niet gewonnen en vinden een manier om bij een herkansing onze resterende krachten te meten met de golven bij Pan Dulce, een beginnersspot in de luwte van Cabo Matapalo. Hier krullen de golven kalmpjes rond de landtong. We huren een board bij het nabijgelegen hotel Encanta La Vida voor $20 per board per 24 uur, parkeren daar de auto en wandelen in onze shorts met shirt, goed in de zonnebrandcrème en met surfboard onder de arm naar het strand.

Pan Dulce is een goede spot voor langere boards. We huren allebei een 8’4″ board om de kalme golven te pakken. Over de rotsachtige bodem waden we het water in. Het getij speelt een rol en werkt voor ons niet helemaal. Door wat laag water zijn er twee secties, één dichtbij de rotsachtige kom in de baai, een andere een stuk verder dichtbij het strand. We wagen ons boven de rotsen. Het lukt prima om een paar fijne golven te pakken en we genieten volop. Een onweersbui die over komt drijven vanuit de richting van Pavones moet ons uit het water jagen.

Surfen in Costa Rica is beslist een aanrader. Wij zoeken het zelf uit, maar natuurlijk zijn er ook veel mogelijkheden om één en ander voor je te laten organiseren door een hotel, hostel of touroperator. Kies wat bij je past, maar laat een kans om te surfen in Costa Rica niet aan je voorbijgaan!

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.