Surfen in Jamaica bij Boston Bay

Surfen in Jamaica

geschreven door Pim op

Surfen in Jamaica trekt niet het grootste deel van de toeristen naar dit tropische eiland. Dat is begrijpelijk, want de rustige Caribische zee is niet direct een scene voor de beste surfbestemming. Toch zijn ook in Jamaica golven te pakken. Ik ontdek dat het een paradijsje is voor de beginnende surfer, als je enigszins voorbereid bent en weet waar je moet zijn. Lees daarom hier over surfen in Jamaica.

Dat er wel degelijk golven te pakken zijn concludeer ik uit een online vooronderzoekje. Vooral aan de oostkant van het eiland kunnen substantiële golven aankomen. Die kant is het meest blootgesteld aan de invloeden van de Atlantische oceaan. Stormen op de Atlantische oceaan zorgen voor de nodige swell, die wel met wat geluk om de vele eilanden in de Caribische zee moet komen om Jamaica te bereiken. Het orkaanseizoen van Jamaica, met de piekperiode in augustus en september lijkt daarom de beste tijd om te surfen in Jamaica. Inlezen kan je het beste doen in de Stormrider Surf Guide Central America and the Caribbean.

Wie zelf een plan maakt om te surfen in Jamaica zal dus richting de oostkant van het eiland moeten. Dit is het minst ontwikkelde deel van het land; een natuurrijk deel van Jamaica. Dat maakt de regio minder goed bereikbaar dan andere delen van het land. Een vlucht naar Kingston brengt je het dichtst in de buurt van surfspots, maar met een vlucht op Montego Bay kom je er ook, gegeven dat je op een dag bijna de hele lengte van het eiland kan oversteken per bus of taxi. Het is de moeite waard.

Harbour View en Bull Bay, even ten oosten van Kingston, zijn de best vindbare plekken. Het lijken de meest ontwikkelde en daarom wellicht populaire plekken om te surfen in Jamaica. De spots moeten het hebben van zuid-oostelijke swell. Gezicht van de surfscene in deze regio is Ivah Wilmott, zoon van Jamaicaanse surflegende Billy “Mystic” Wilmot, eigenaar van de Jamnesia Surf Camp en president van de Jamaican Surfing Association. Een short film van Roark Revival met Ivah Wilmot brengt surfen in Jamaica mooi in beeld en geluid.

Deze spots zijn het verste weg van Montego Bay en kosten vanuit daar wat tijd om te bereiken. Ik zoek het daarom dichterbij. Voor surfen in Jamaica maak ik een reis door Jamaica naar Port Antonio en van daar naar Boston Bay. De eerste erkende spot om te surfen in Jamaica. Boston Bay is een kleine kalme baai met een mooi wit strand. De inham houdt de surf vaker clean, omdat het beter afgeschermd ligt van de wind. Swell moet wel goed uit het noordwesten komen om de baai te bereiken. Daardoor is deze spot minder consistent dan Long Bay, nog wat verder naar het oosten, maar geschikter voor beginners.

Surfen in Jamaica

Waar je gaat surfen in Jamaica is erg bepalend voor je ervaringen met surfen in Jamaica. Los van het geluk dat je moet hebben met de swell en wind, moet het een beetje meezitten met de surfspullen die je kan regelen. Surfboarden zijn duur en door bijkomende importbelastingen voor boards uit de VS zijn goede surfplanken schaars. Reken op een beschadigd bord, als het niet lek is en check of er voldoende wax is aangebracht. Of neem, als je er echt voor gaat, je eigen board mee. Een wetsuit is in het tropische klimaat zeker niet nodig. Als de golven tegenvallen heb je nog niets om over te klagen, want je ligt nog steeds in heerlijk helder water tegen een tropische backdrop!

Zoals op veel surfspots zijn er ter plekke beperkte faciliteiten. Kostbare spullen die niet het water in kunnen kan je beter bij je hotel laten. Ik check vooraf precies hoeveel geld ik moet meenemen. Voor surfen bij Boston Bay is dat US$20 of J$3000 per uur voor het surfboard. Mijn camera laat ik in mijn hotel voor een andere dag. Ik neem alleen water en wat eten mee, voor als ik uit het water kom. Zo kan ik geheel onafhankelijk surfen in Jamaica.

Toch is een surfschool aan te bevelen, je kan dan makkelijker op pad en krijgt wellicht betere gear. Is dat te kostbaar of te eenzijdig, dan raad ik je aan om in ieder geval een hotel of hostel dichtbij het surfstrand te kiezen. Bij Boston Bay kan je het Great Huts Resort overwegen, dat zit direct aan de baai.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.