Surfles in Imsouane

surfles in Imsouane

Surfles in Imsouane lijkt bijna elke jonge local inmiddels aan te bieden in dit kleine dorp dat overspoeld wordt door toeristen enerzijds en prachtige golven anderzijds. Maar surfles ook echt krijgen, dat heeft meer voeten in de aarde en dat is precies waar je niet wilt staan als je naar Imsouane bent gekomen om te surfen.

Met een surfboard waarmee we al door de Sahara en de Hoge Atlas reden, een extra surfboard, gekocht in Taghazout en wetsuit, zijn we eigenlijk al helemaal klaar om te surfen. Het ontbreekt ons alleen nog aan de vaardigheden om soepeltjes op de plank te gaan staan als deze wordt voortgestuwd door een rollende golf. Natuurlijk kunnen we dat zelf gaan oefenen en komen we dan ook een aardig eind, maar we gaan daarnaast op zoek naar surfles in Imsouane.

Talloze winkels rond het pleintje achter het haventje van Imsouane bieden hun diensten aan, met vergelijkbare prijzen die vaak al op de gevel of een reclamebord worden geadverteerd. Zo leren we snel dat een surfles van twee uur ergens tussen de 200 en 300 dirham per persoon kan kosten, inclusief wetsuit en surfboard. Ik loop één zo’n shop in om eens te onderhandelen, we hebben immers al boards en wetsuits, dus het lijkt ons redelijk dat er wat van de prijs af kan. Ik tref bij Momo’s een bijzonder gedesinteresseerde winkelhouder die bijna stopt met reageren als ik meld dat we alleen les, geen pakken en boards, zoeken. Geduldig blijf ik zitten, vooral uit nieuwsgierigheid naar hoe deze business werkt, tot hij, een minuut of twee stilte later, kenbaar maakt dat de baas vooral interesse heeft in de verhuur en de les zonder dat niet door kan gaan.

Surfles in Imsouane met een surfschool

We vergelijken online verder. Veel shops zijn bereikbaar via WhatsApp, al zijn daar de reacties ook erg verschillend. Een enthousiaste reactie van Sandy Camps trekt ons over de streep, al wordt er in de prijs van 250 dirham per persoon ook geen rekening gehouden met het feit dat we eigen spullen hebben. Geen probleem, het biedt de gelegenheid om een paar beginnersboards van hen te gebruiken, waarop we meer uit de les kunnen halen. Deze boards zijn van een zachte bovenlaag voorzien en daarmee wat veiliger als je nog niet zo handig bent met een plank in zee die meer dan twee meter lang is.

We krijgen een leuke les in de baai van Imsouane, waar we eigenlijk bijna de hele les één van de drie leraren voor onszelf hebben. Ze zijn Amerikaans, Australisch en Nederlands, dus locals zijn er niet echt bij. Ze leren ons in korte tijd veel bij. Over een goede warming up, de golven, het peddelen, opstaan en sturen op de plank, alsook over de regels en veiligheid in het water. In feite krijgen we genoeg mee om een week vooruit te kunnen. Zo is een enkele surfles in Imsouane handig, ook als je langer blijft en niet in een surfschool verblijft. We leren bovendien één leraar wat beter kennen.

We vragen in de week die volgt nog eens hoe hij hier bij een surfschool als instructeur terecht is gekomen en komen er dan tot onze verbazing achter dat hij niet betaald wordt voor zijn specialiteit. Hij en zijn vriendin werken in de surfschool voor kost en inwoning. Ten minste twee surflessen van twee uur per dag en zorg dragen voor de veiligheid van de deelnemers en het onderhoud van de spullen die zij nodig hebben lijkt ons veel werk voor wat misschien €35 kost als je het zelf regelt. En dan hebben we het nog niet eens over het werk wat zijn vriendin verzet. Bovenaan haar lijst staat élke dag, vertelt ze met zichtbare onvrede, “poep van de pauwen opruimen”. En die lijst is natuurlijk nog langer dan dat. We kunnen ons nog eens verbazen.

Privé surfles

De instructeur is er zelf ook niet helemaal tevreden mee en heeft er dan ook wel oren naar om ons een privéles te geven. Eén dag in de week is hij vrij en we spreken dan af. Voor 200dh per persoon geeft hij ons twee uur les. Een los surfboard huren kan niet bij de surfschool, dus voor de gelegenheid huren we die elders voor 60dh per dag. Eén softboard voor Jiska is genoeg, ik neem mijn eigen board mee en we zijn zo nog iets goedkoper uit dan bij de surfschool. In totaal betalen we dan voor een privé surfles in Imsouane 460 dirham voor twee personen. Omgerekend is dat zo’n €43. Opnieuw leuk en weer leren we genoeg om een week vooruit te kunnen. De vriendin van onze persoonlijke surfleraar maakt bovendien mooie foto’s van ons!

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.