Terugreis met het Coronavirus

geschreven door Pim op

De reis is voorlopig even voorbij. Op onze geplande terugreis naar Nederland rijden we weg van steeds beperkende maatregelen tegen het Coronavirus, waardoor we uiteindelijk worden ingehaald. We rijden Nederland in als de eerste week van maatregelen op zijn eind loopt. Gelukkig hebben we een goede plek gekregen en kunnen we voorlopig hier blijven.

Marokko

Al weken voordat het virus zich naar Europa verplaatste, lazen we berichten over de terugloop en uiteindelijk complete verhindering van toerisme uit China naar Marokko. Een paar dagen nadat we overvaren naar Spanje vanuit Marokko, worden alle bootovertochten geannuleerd. We beseffen direct ons geluk en begrijpen dat de situatie is veranderd. We weten dat veel mensen met andere reisplannen nog in Marokko zijn.

Spanje

We doorkruisen Spanje grotendeels als gepland en zien gedurende die tijd daar de situatie langzaam verslechteren. We rijden voor ons gevoel twee dagen op het virus vooruit in Spanje. Madrid laten we links liggen, en inmiddels eigenlijk alle steden. Het risico is te groot. We horen dat Murcia, dat we passeerden, ook getroffen is door een uitbraak. Inmiddels gaan campings dicht en zijn we wederom blij dat we al verder richting Nederland zijn.

Zuid-Frankrijk

De onzekere situatie en het vele rijden eisen een beetje hun tol in Frankrijk, waar we zoals gepland nog een paar dagen in het zuiden blijven, maar niet op de manier die we gehoopt hadden. De plannen veranderen steeds sneller. We besluiten om ons meer terug te trekken in ons busje, maar genieten gelukkig ook nog van de mooie natuur bij de Pyreneeën. Het voelt er veilig, in een klein dorpje dat eigenlijk in het geheel behoorlijk geïsoleerd ligt.

Midden-Frankrijk

Met het vooruitzicht dat er regels komen die de bewegingsvrijheid inperken, verplaatsen we ons naar Midden-Frankrijk. Onderweg doen we boodschappen. De supermarkt laat maar 30 mensen tegelijk in het filiaal en er hangt een bedroefde sfeer. Alles wat aangeraakt wordt door klanten wordt fanatiek schoongemaakt. De voorraad is beperkt maar voldoende.

We verblijven bij een huis van vrienden, maar slapen en leven het meest in de bus. De rest van de tijd zijn we zoveel mogelijk buiten. Het is heerlijk weer en we kunnen even goed bijkomen. We kunnen aan de slag met spoedklussen voor werk uit Nederland en onder een lekker zonnetje werken in de tuin. We mogen dan al niet zomaar de straat op. Dat mag alleen nog met een geldige reden, die je moet aankondigen op een formulier, dat je bij je moet hebben als je onderweg bent.

Noord-Frankrijk

Ziekenhuizen in Noord-Frankrijk schijnen de toestroom van patiënten al nauwelijks aan te kunnen, als wij met onze formuliertjes het laatste deel van de terugreis naar Nederland aanvangen. Op de weg is het aanvankelijk rustig, maar richting het noorden van Frankrijk wordt het steeds drukker. Er zijn controles bij de tolpoorten en we moeten ons formulier echt laten zien. De verklaring dat we op weg zijn naar Nederland volstaat voor een vrije doorgang. Aan anderen worden boetes uitgedeeld.

België

Ook België scherpt de regels aan. Tankstations blijven gelukkig open. We hebben nog één volle tank nodig voor de laatste kilometers. Het blijkt lastiger om bij tankstations naar het toilet te gaan. Er is 50 cent voor nodig en de caissière van het tankstation neemt geen geld meer aan om te wisselen. We kunnen allebei nog een keer van een euro. Later moet Jiska dan maar over het poortje springen. Daar wordt niet moeilijk over gedaan.

Nederland

Terug in Nederland voelt alles weer een stuk normaler aan. Het is er ‘gewoon’ druk op de weg en we zien veel mensen buiten. Er wordt niet krampachtig afstand gehouden. Daarover kan en moet natuurlijk gediscussieerd worden, maar het is wel even fijn om te zien! Thuis kunnen we niet terecht, maar we hebben gelukkig vooralsnog een alternatief. Verdere reisplannen annuleren we voorlopig. We maken pas op de plaats en trekken ons even terug.

Reizen is prachtig, maar op voorwaarde dat je gezond bent. Blijf gezond! We zullen de komende tijd nog wel verhalen posten van onze laatste weken van onze reis!

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  Marian
  23 mrt 2020

  Mooi om te lezen!
  Fijn dat jullie op tijd terug zijn!

  Liesbeth wessels
  23 mrt 2020

  Goed om te lezen dat jullie nu ook weer thuis zijn. Liever hadden jullie het anders gehad. maar ja corona zagen we niet echt aankomen. Hopenlijk later in het jaar weer verder op pad ? Maar gezondheid komt op de eerste plaats.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.