Zin in dingen bij The Lost Gypsy Gallery

geschreven door Pim op

Trek aan elke hendel en duw op elke knop, achter alles zit een apparaatje of een grapje verstopt, of allebei. Welkom in The Lost Gypsy Gallery!

Het geheel is gehuisvest in een oude bus waarvan elke elke vierkante centimeter plaats biedt aan iets. Aan het plafond hangen printplaten en moederborden, rondom hangt een modelspoorbaan en waar verder geen ‘gizmos’ hangen zijn krantenknipsels, posters en woordgrapjes geplakt.

Eén van de eerste dingen die ons opvallen is een semi-automatische theetrekker. Het theezakje hangt aan een haakje dat aop en neer draait wanneer je aan een hendeltje draait. Dit is tevens één van de nuttigste dingen die we zien, maar het mag duidelijk zijn dat het hier niet om nut draait.

Laat je fantasie de vrije loop, dat is hier het devies. De maker van al deze machientjes, The Lost Gypsy, doet wat hij leuk vindt en ziet in elk voorwerp een tweede leven. De meeste spullen haalt hij van het nabijgelegen strand, maar als je nog wat rond hebt slingeren in je camper is dit de plek om het te lozen!

Onder of boven de meeste kunststukjes staat een dubbelzinnige beschrijving. Zo staat bij een spiraal van ijzerdraad amet daarop wisselgeld dat een golfbeweging maakt als je met een hendel het draadje draait: “Sea of Change”.

Sommige aparaatjes staan afgeschermd. Hier is de Gypsy nog mee aan het experimenteren. Het zijn allemaal kleine rommeldingetjes die wel leuk staan, maar in onze ogen verder weinig betekenen totdat een draai aan een hendeltje of een beetje zonne-energie (want daar draait verder alles op) er leven in brengt.

The Invisible Penguin’s First Mistake’ is een goed voorbeeld van de eenvoudigheid waartot de meeste apparaatjes beperkt worden zonder de nieuwsgierige gebruiker te vervelen. Met een draai aan het hendeltje bwegen alleen de laatste twee rode voetjes op en neer, de rest mag je zelf invullen.

Grote vellen papier moesten toen ik jong was voor me worden gekocht omdat ik mij verveelde. Als ik nergens ‘zin’ in had droeg mijn moeder mij op dan maar ‘zin’ te maken. Daar moest op een groot vel een machine voor worden ontworpen. Er ging van alles in, van sinaasappelen tot chocola en na vele lopende banden, sorteerapparaten en trechters kwam er uiteindelijk ‘zin’ uit de machine rollen. Keurig in blik.

You need to keep your children in check, or they will be banned’, waarschuwt de Gypsy op een bordje; we zijn duidelijk in zijn domein. Het doet me denken aan hoe mijn moeder dat best slim deed en hoe de verder vrije fantasie de creativiteit kweekt waar ik nog steeds de vruchten van kan plukken.

Praktisch nut heeft het bij nader inzien dus toch wél. Naast het plezier dat het oplevert krijg ik ook weer zin om thuis zelf nog wat creatiefs te gaan doen met dingen die je normaal zonder nadenken weg zou gooien.

Spaar me echter je hoon. Niet alleen heb ik het over ‘thuis’, terwijl juist ik zonodig een lange reis moest gaan maken. De kans is, los daarvan, klein dat er ook maar iets terecht komt van de uitvoering van dit plan. Dat kan dus onder het kopje ‘Onrealistische ideeën’.

Yep, zo’n kopje hebben we, want op deze reis doen we door dit soort inspirerende uitstapjes genoeg ideeën op! Sommigen daarvan gaan op de ‘We’ll-be-back-bucketlist’,sommigen onder het kopje ‘realistische ideeën’, want die hebben we ook. Daarop staat bijvoorbeeld het kopen van een eigen camper over een paar jaar en het maken van een boek op basis van deze site. Er hoeft geen machine voor aan te pas te komen om daar zin in te krijgen!

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  Bram
  9 mrt 2014

  Goeie nagellak!!

  Anouk
  9 mrt 2014

  Leuk!
  Ik had al n hele poos niets meer gelezen, dus net even alle verhalen teruggelezen. Fijn dat de medicijnen er weer zijn en die groentes eten komt vast wel goed 😉

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.