Tips voor…camperen

geschreven door Pim op

Kamperen, daar zijn we allebei mee grootgebracht. Op het fantastische land waarin we dat doen na, niks nieuws. Of toch… Nooit eerder deden we dat vanuit een campertje, daar konden we alleen maar van dromen. Onze eerste ervaringen zet ik om in wat praktische tips, voor als je ook een campertje regelt om Nieuw Zeeland mee te ontdekken.

Nog voor je vertrekt kan ik je aanbevelen om twee handige electronische accessoires toe te voegen aan je uitrusting. Kom je in Nieuw Zeeland vanuit Azië, koop ze dan daar, voor de helft van het geld. Het één is een 3,5mm audio plug, die aan de ene kant in je MP3-speler past (waar normaal je oordopjes zitten) en aan de andere kant in de AUX ingang van de autoradio; daar ga je geen spijt van krijgen. Ten tweede kan goed van pas komen: een sigarettenaansteker-USB-stekker (bij gebrek aan een beter woord). Wij kochten er één met twee USB uitgangen waarmee we onderweg bijna al onze apparaten kunnen opladen. Van de, nu veel gebruikte, MP3 spelers tot de e-readers en de tablet en telefoon. Die laatste twee kunnen dan ook vaak worden ingezet voor navigatie met GPS, heel relaxt! (Google even hoe je kaarten in je cache zet met de Google Maps app).

Onze vakantie in Noorwegen, ook zo’n mooi land, leerde ons al dat je met veel rijden ook veel ziet. Eenmaal op de weg merk je snel dat de uitgestrektheid van oneindig mooie natuur zich beter laat ontdekken op een wat hogere snelheid dan je te voet bereikt. Echter, vat dat niet op als een aanbeveling om de snelste weg te nemen; juist de provinciale wegen bieden goede middenwegen. Het is er niet druk, je hoeft er geen 100 te rijden en er zijn talloze mooie plekjes op de route waar je even kan stoppen voor een lunch of een ‘duik’ in een ijskoude rivier. Ook een wandeling blijft natuurlijk de moeite waard.

Nog een voordeel aan veel rijden, maar niet te hard, is dat je de kans vergroot dat je bordjes langs de weg ziet, vaak aan het begin van een erf. Daarop zie je, vaak handgeschreven, wat er te koop wordt aangeboden. Niet altijd zijn dat dingen die je wilt kopen, zoals paardenmest, zaagsel of een boom, maar als je het treft worden er groenten en fruit verkocht. Een goede reden om even dat erf op te draaien, omdat het flink wat goedkoper kan zijn om hier wat verse en gezonde producten in te slaan. In een klein schuurtje vind je de opbrengst van het land.

Als je in een supermarkt (wij geven graag de voorkeur aan de New World supermarkten, omdat ze gratis WIFI hebben), wat basisvoorzieningen hebt ingeslagen, zoals een kilo pasta en/of rijst en wat basissen voor lekkere sauzen, heb je nu weinig reden om je nog in de bewoonde wereld te begeven. Bovendien ben je aardig op weg om de toch wel grote kostenpost die een camper vormt, een beetje te compenseren. De grootste besparing doe je nu door te kamperen voor weinig of niets op één van de vele campgrounds die Nieuw Zeeland rijk is (bekijk deze handige kaart van onze verhuurder). Zonder WC in je camper kom je met deze manier van overnachten het dichts bij wildkamperen, zonder de wet te overtreden. Er zitten supergave campgrounds tussen en juist omdat ze basic zijn, zie je er een stuk meer tentjes en kleine camper met jongeren, in plaats van de hotels op wielen waaraan senioren de voorkeur geven (ieder z’n ding, maar mag de TV wat zachter?). Omdat er op deze campings niet altijd stromend water is, kan het slim zijn om voldoende water mee te nemen om het een paar dagen uit te houden (ook lekker voor de solar shower).

Eenmaal aangekomen op de campground start de queeste voor het ideale plekje voor de camper. Voor je de handrem definitief aantrekt (iets wat we per ongeluk vergaten op een plekje op de steile oever van een rivier; dát had slechter af kunnen lopen), is het slim om een aantal factoren in overweging te nemen: waar is de zon? En belangrijker: waar gaat ‘ie onder en waar komt ‘ie op? Je wilt immer lekker van de zonsondergang genieten zonder de volgende ochtend je bed uit te branden voor je helemaal uitgeslapen bent (yup, we nemen het ervan). Waar komt de wind vandaan? In de camper kan het lekker warm zijn, een koude wind buiten kan tegenvallen. Je wilt niet spreekwoordelijk uit je verschoning waaien zodra je de deur opengooit. Met de camper in de wind kun je ook met een stevige bries nog lekker warm buitenzitten. Bovendien is je gasstel in de luwte van de camper een stuk efficiënter. Last but not least overweeg je de helling van het terrein, want hoe knus het ook klinkt, het wordt vrij snel ongezellig als je onvrijwillig met z’n tweeën aan één kant van de camper ligt.

Zo, nu genieten maar. Dat doen wij zeker want in camperen zijn we, al zeggen we het zelf, al aardig goed geworden!

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

    Jasper
    27 feb 2014

    Goede tips en leuke foto’s 🙂

    I remain,
    Jasper

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.