Tips voor een zelfgebouwde camper

Tips voor een zelfgebouwde camper

geschreven door Pim op

We kwamen achter een aantal consequenties van onze keuze voor de bestelbus die we zouden ombouwen naar een camper. Voortschrijdend inzicht was er ook na het inrichten van de zelfgebouwde camper, toen we de camper in gebruik hadden genomen. We waren gelukkig niet slecht voorbereid en met een zelfgebouwde camper heb je altijd alle kennis en gelegenheid om aanpassingen te doen. Een aantal tips voor een zelfgebouwde camper

We werden vrijwel direct na vertrek getrakteerd op enkele verrassend warme weken in Engeland. Die hadden we niet helemaal ingecalculeerd. We hebben (nog) geen douche bij onze camper en moesten flink bezweet uitwijken naar een dure camping. Op weg naar het noorden kregen we echter snel het weer wat we meer verwacht hadden: tussen mooiere dagen kwamen flinke koufronten over, die regen meebrachten. Het droge houtwerk nam het vocht op en alles wat moest bewegen begon behoorlijk te klemmen. We losten het op door de te strak gemonteerde onderdelen bij te schaven.

Schuiven of scharnieren

We hebben veel bewegende onderdelen gemaakt voor de constructie die het bed en banken kan vormen. We namen daarvoor verschillende ideeën in overweging. We zagen dat scharnieren altijd een draaicirkel vereisen die vrij is van andere spullen, dat leek ons lastig in een kleine camper. Een schuifbed blijkt erg praktisch, maar te strakke montage van de onafgewerkte latten gaf de meeste problemen met vocht.

Teveel warmte of teveel vocht, het wordt beide beter met goede ventilatie. Daar is het idee ontstaan om nog eens een dakraam te maken. Voorlopig moeten we het doen met gedeeltelijk geopende ramen bij de voorportieren van de camper. Dat blijkt niet altijd voldoende, al is het wellicht ook onbegonnen werk als er Schotse showers overkomen. Rijden met de verwarming aan en het raam op een kiertje bleek te helpen, ook al kwam het vocht uiteindelijk overal en was het zeer waarschijnlijk de oorzaak van een doorgebrande zekering. Daardoor reden we een tijdje zonder remlichten rond.

Noordelijker werd het ook kouder en waren we erg blij met de warmte isolatie die we aangebracht hebben. Tussen de wanden en het dak hebben we zowel warmtewerend folie als glaswol isolatiemateriaal aangebracht. Onder het vloertje ligt alleen een warmtewerende laag. Het houdt de warmte van onszelf, als we binnen zitten, goed vast en het is zo verrassend snel aangenaam warm in de camper. Het scheelt enorm dat het meeste plaatwerk achter isolatie en houten wanden zit. Het straalt anders veel kou uit. De isolatie doet zijn werk ook om warmte van direct zonlicht buiten te houden. Ook de witte kleur van de camper helpt daar goed bij.

Na de koudste nachten, in het Atlasgebergte van Marokko waar de temperatuur onder nul zakte, werden we ‘s ochtends wakker met ijs op het plaatwerk van camper, aan de binnenkant! We merkten dat de meeste kou ónder ons bed zakte. Onder de warme dekbedden, dekentjes en slaapzakken sliepen we heerlijk, maar elke andere plek in de camper was door en door koud. Het duurde enkele dagen voordat een aangename warmte weer overal binnengedrongen was. Kwam de zon tevoorschijn, dan deden we vlot alle ramen en de schuifdeur open. Alles werd dan vanzelf weer warmer en droger.

Als de muggen – of erger: midges – er lucht van kregen dat de ramen open stonden, konden we rekenen op bezoek. Daar waren we wel op voorbereid, al was het in een zeer laat stadium voor vertrek. Van speciaal knuttengaas hebben we horretjes genaaid die we met velcro voor de ramen en schuifdeur kunnen bevestigen. Dit gebruiken we elke nacht bij de voorportieren, slechts incidenteel bij de schuifdeur. Het is heerlijk om te hebben en we vinden het eigenlijk onmisbaar voor die enkele keren dat insecten ons maar niet met rust willen laten.

Voor optimale nachtrust moet naast muggen, de kou én de warmte ook het licht een beetje buitengehouden worden. We maakten daarom tussen het bestuurdersgedeelte en de bagageruimte een gordijn aan een rails.

Voor de ramen wilden we geen vaste gordijntjes, om tijdens het rijden de ramen gewoon helemaal vrij te kunnen houden. In plaats daarvan hebben we sterke magneetjes ingenaaid in de zomen van de gordijntjes. Zo kunnen we ze makkelijk ‘vastklikken’ op het plaatwerk rond de ramen. Het slaapt heerlijk. We sliepen na thuiskomst weer eens een tijdje in een ‘gewoon’ bed en leken maar moeilijk te kunnen wennen. Binnen een week verruilden we het weer voor ons vertrouwde bedje in de camper :).

Kaarten voor het goede doel

Nu in onze shop: kaarten voor het goede doel! Ansichtkaarten met onze mooiste foto’s van over de hele wereld. De opbrengst gaat naar het goede doel. Koop een setje van 10 ansichtkaarten en steun het goede doel van je keuze

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.