Tips voor Muonio

Lapland is enorm. Binnen Lapland kan je nog kiezen uit een breed aanbod van bestemmingen. We speuren het internet af, op zoek naar een plekje dat aan onze eenvoudige wensen voldoet. Rovaniemi, Levi en Inari, allemaal plaatsen in Noord-Finland, passeren de revue. Maar we vinden zo ook Muonio, een klein plaatsje tegen de grens van Zweden. Hier gaan we voor, al twijfelen we nog een beetje. Graag hadden we nog wat meer informatie gevonden zoals de volgende tips voor Muonio.

Muonio is per bus te bereiken, op bepaalde tijdstippen. Alle bussen stoppen en vertrekken vanaf het tankstation/motel, genaamd SEO, bij het meest centrale kruispunt in het dorp. Er rijden niet heel veel bussen en voor ons komen ze vaak 10 minuten tot een half uur na de aangegeven tijd aan. Lokale lijnen doen soms ook dienst als posttransport. Dat in combinatie met de winterse omstandigheden op de weg, leidt tot vertragingen. Toch is het de moeite waard om de bus te overwegen, omdat een taxi al snel vele malen duurder is.

We kiezen de huisjes bij Lomamaja Pekonen als ons onderkomen. Een begrip in de omgeving en op zichzelf een tip; het huisje met sauna en keuken bevalt ons erg goed. Met de keuken kunnen we mooi kosten besparen, door zelf te koken, maar alleen met een supermarkt in de buurt. Boodschappen doen we bij één van de twee supermarkten die het dorp rijk is. Eén van deze passeer je vanaf het busstation op weg naar Lomamaja Pekonen.

Op 3 kilometer ten zuiden van Muonio bevindt zich Harriniva, hotel en touroperator; de grootste van Muonio en omgeving. We boeken er sneeuwscooter rijden en sneeuwschoenwandelen. Alle andere activiteiten zijn uitverkocht. In het hotel en restaurant is het altijd druk. Er wordt hard gewerkt en we worden netjes geholpen. De gidsen en medewerkers via e-mail geven goede suggesties voor andere touroperators in de omgeving zoals Torassiepi en Olos.

Olos is een goede aanbeveling, een hotel met skipistes op 6 kilometer vanaf Muonio. Vanaf het huisje bij Lomamaja Pekonen loopt een cross-country skitrack direct naar Olos. Wij pakken echter de bus, die ons rond 10 uur afzet bij het hotel. Daar huren we skispullen en een skipas voor 3 uur en genieten van skiën in Olos, op het zestal pistes die op dat moment open zijn. Op de top worden we die ochtend direct getrakteerd op een supermooi uitzicht.

Zoek je natuurschoon dichter bij het dorp dan bevelen we ten eerste het moeras aan, waarop je vanuit de huisjes bij Lomamaja Pekonen uitzicht hebt. We steken ‘s avonds enkel de weg over, begeven ons niet verder dan 100 meter in dit gebied en zien dan al het noorderlicht boven ons, met het kunstmatige licht van het dorp achter ons. Super! Vraag even na of het ijs betrouwbaar is. Ten tweede leidt een weg ten noordoosten van het dorp langs twee meren. Langs deze weg, die in de winter alleen een sneeuwscooter track is, vinden we een spoor door het besneeuwde bos, dat naar de rand het meer leidt en weer terug naar het hoofdpad, een prachtige wandeling.

Zo kunnen we niet anders zeggen dan dat Muonio ons uitstekend bevalt.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.