Tips voor…Nice

geschreven door Pim op

We bezoeken de côte d’Azur en de Franse riviera tijdens een weekendje in Nice. Korte tijd om de stad te bezoeken dus, maar je kan met deze tips voor Nice al veel zien in een dag. Met meer tijd kan je meer van de kuststreek verkennen. Ook daarvoor de onderstaande tips voor Nice.

1. Kies je eigen weg op de colline du château
Collin du chateau is de ‘kasteelheuvel’, een grote kalkrots die met een kleine 100 meter op de stad Nice uitkijkt. Op de rots ontstond de historische nederzetting die uitgroeide tot Nice. Van de originele nederzetting is weinig meer over behalve onder andere de ruïnes van de citadel, een aantal begraafplaatsen. De oude waterput, een schacht die tot grondwaterniveau leidt, is omgebouwd tot een lift. De rots is verder een groot park. Trappen beslaan de hellingen aan schijnbaar alle zijden van de rots, waardoor je heerlijk kan ronddolen op de mooie paden. Het uitzicht is telkens belonend, van doorkijkjes tot panorama’s over de stad en de haven.

2. Lekker eten
Van de Franse bakker tot een Italiaans ijsje en ook tussen je ontbijt en het toetje kan je blijven eten van de lekkernijen die je in Nice kunt vinden. Omdat Nice aan de Middellandse zee ligt, is er natuurlijk uitstekende vis te krijgen, maar ook gerechten die van overzee zijn gekomen. Een intercontinentale invloed zie je terug in socca, een pannenkoek van bloem van kikkererwten. Je eet de pannenkoek heet van een bakplaat, nadat deze bestrooid is met zwarte peper. Bijvoorbeeld bij Lou Pilha Leva. De roots van socca blijven een beetje verborgen, omdat het aan de locale cuisine niçoise wordt toegekend. Het gebruik van kikkererwtenbloem komt echter uit het Midden-Oosten, en is wellicht beter bekend van de falafel.

3. Ontdek Vieux Nice
Nog een wirwar van straatjes, maar nu vol met eettentjes en winkeltjes, is Vieux Nice. Hét wijkje om een middag in te verdwalen. Hoge kleurrijke oude panden sieren weerszijden van de smalle straatjes, waarin je je aandacht moet verdelen tussen wat er direct om je heen gebeurt en wat er boven je allemaal te zien is. Sierlijke luiken, soms optische illusies omdat ze enkel op de muur geschilderd zijn, en pittoreske balkonnetjes waaraan de was uithangt, nodigen uit om met je hoofd in je nek door de straten te slenteren, of het geheel door de lens van een camera te bekijken. Goed dat je telkens weer uitkomt op een pleintje met heerlijke terrasjes en/of kleine markten.

4. Neem goede zwemuitrusting mee
De populairste stranden van Nice vind je aan de Promenade Anglaise. Openbare strandjes worden afgewisseld door privéstrandjes van de grotere hotels aan de boulevard. Zelfs op een bewolkte zaterdag, is het best druk op het strand. Het helderblauwe water vraagt om een duik, maar daarvoor is het wel handig om goed voorbereid te zijn. Naast een goede zwembroek, bijvoorbeeld van The Sting, zijn slippers of waterschoenen aan te bevelen; er zijn alleen kiezelstranden. Eenmaal in het water is het snel diep, opletten voor kinderen dus.

5. Praktische tips
Je kan direct naar Nice vliegen vanaf Amsterdam. Wij vlogen met Easyjet voor € 70,- p.p.. Vanaf het vliegveld pak je bus 98 of 99 naar de stad. Daarvoor moet je wel een kaartje kopen voor € 6 euro per persoon (goed voor 74 minuten reizen inclusief de zone overgang van het vliegveld naar het centrum). Het kaartje kan je kopen bij de conducteur. Met bus 99 sta je in een half uur op het station van Nice Ville. Er rijden meer bussen en trams, maar eenmaal in de stad is alles goed aan te lopen. Vanaf het station kan je ook makkelijk een trein pakken naar Monaco; met een ritduur van 25 minuten dicht in de buurt.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.