Tips voor Puerto Jiménez

geschreven door Pim op

Tijdens ons verblijf op het schiereiland Osa vinden we tips voor Puerto Jiménez in de ‘hoofdstad’ van dit natuurrijke deel van Costa Rica. Puerto Jiménez is een havenstadje gelegen aan de ‘Golfo Dulce’ (zoete golf) en de toegangspoort tot Corcovado National Park. Er hangt een relaxte vibe en er is genoeg te doen. We blijven daarom een tijdje en en verkennen de omgeving.

Kamperen in Puerto Jiménez

Puerto Jiménez is voor de westerse stedeling niet veel meer dan een een slaperig stadje. De meeste activiteiten spelen zich af in de hoofdstraat, waar een twintigtal winkels deur aan deur van alles verkopen – van maaltijden tot electronica en speelgoed tot tours in de omgeving. Er is ook een bakker, in een zijstraat, een supermarkt, een bank en een tankstation. Kortom, voor de gemiddelde reiziger hebben ze hier alles wat je nodig hebt. We verkennen de omgeving vanaf onze basis op camping Adonis, waar al veel dieren te spotten zijn. We zien onder andere een krokodil, toekans, een ijsvogel, eekhoorns en papegaaien.

Corcovado National Park vanuit Puerto Jiménez

De tours die je in Puerto Jiménez kan boeken zijn het leukst en best divers. Voor de hand ligt een tour naar Corcovado National Park. Enkeldaags of meerdaags en een eventuele overnachting bij National Park Corcovado kan je allemaal bespreken met een gids. Bijvoorbeeld Rodolfo, van Corcovado Hiking Tours, of één van de locals bij Osa Wild, waarover we ook goede verhalen horen.

Walvissen spotten bij Puerto Jiménez in de Golfo Dulce

Dan is er de Golfo Dulce, de baai waaraan het havenstadje ligt, waarop je kan kajakken naar de mangrove. Een kajak kan je huren bij camping Adonis. Het is ook mogelijk om met een gids te gaan. In de mangrove deel je het water misschien wel met krokodillen en schildpadden, maar sowieso met mooie krabbetjes en allerlei watervogels. In dieper water vinden we met een tour van Changing Tides Tours dolfijnen en walvissen. De laatsten brengen in de rustige warme wateren van de golf hun jongen groot. Tijdens de tour krijgen we bovendien gelegenheid om te snorkelen en zo allerlei mooie kleinere tropische vissen te zien!

Strand bij Puerto Jiménez en surfen bij Matapalo

Langs de vele fijne stranden op het schiereiland waarop Puerto Jiménez ligt, kan je van het warme water en de zon genieten. Het strand Platanares is onze favoriet: dichtbij Puerto Jiménez en toch rustig. Pan Dulce komt op nummer 2 omdat de weg ernaartoe (richting Carate) slecht is. Toch is het zeker dat ongemak waard, omdat je bij Matapalo, bij Encanta La Vida, surfboards kan huren ($20 per board per 24 uur) en Pan Dulce een mooie surfspot is, die ook geschikt is voor beginners. Hier gaan we surfen in Costa Rica.

Lekker uit eten in Puerto Jiménez

Van al die uitstapjes krijgen we trèk! Terug in Puerto Jiménez proberen we de keukens van een aantal lokale restaurants. We eten fast food om onze vingers bij af te likken bij Los Delfines, slurpen sapjes door een rietje bij Carolinas en proeven de echte smaak van Costa Rica in Soda Valeria.

1 of 2 dagen in Puerto Jiménez

Ook met maar een dag of twee de tijd is Puerto Jiménez leuk om te bezoeken. Het is dan wellicht slim om vooraf alvast te informeren wanneer je meekan op eventuele tours. Kajakken kan altijd – in het regenseizoen alleen ‘s ochtends. Naar Carate en Matapalo kan je vanuit Puerto Jiménez een 4×4 taxi nemen, als je geen eigen vervoer hebt. Puerto Jiménez is te bereiken per bus over de weg vanaf Palmas, per OV ferry vanaf Golfito (3000 colones p.p., 30 min. varen en leuk om te doen!), en zelfs met één van de kleine vliegtuigjes die dagelijks landen.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.