Van hoogseizoen kan met recht gesproken worden in zomers Kroatië. Vooral de kusten zijn druk met toeristen. Bezoekers van de kusten waar het koele helderblauwe water kalmpjes over de rotsen klotst proberen allemaal een mooi plekje dicht bij zee te bemachtigen. Dat drijft de prijzen voor vanlife in Kroatië op en gaat een beetje ten koste van de charme. Gelukkig is er meer in Kroatië. Daarom deze tips voor vanlife in Kroatië.
In de drukste maanden van de Kroatische zomer komen naast Kroaten, Slovenen, Italianen en ook Bosniërs vooral heel veel Duitsers naar Kroatië. Het loont daarom om het hoogseizoen te mijden, dat vooral samengaat met de Duitse vakantieperiode. Tegen het einde van augustus rijdt een aanzienlijk deel van de Duitsers, van wie velen ook hun vanlife in Kroatië vieren, weer naar huis en wordt het op veel plekken een stuk rustiger.
De prijzen voor kampeerterreinen en de zogenaamde autocamps voor campers in Kroatië kunnen (te) hoog zijn in het hoogseizoen. We lezen van veel mensen dat ze de prijs-kwaliteit verhouding niet in orde vinden voor vanlife in Kroatië. Met Park4Night kunnen we op basis van recente reviews aardige vergelijkingen maken op basis van de ervaringen van anderen. Zo vinden we camperplaatsen die niet zo duur zijn, en prima voorzien in onze behoeften van een douche, WC en soms wat elektra. Iets meer in het binnenland zijn de prijzen snel wat beter. Het helpt om vooraf wat plekjes te selecteren die als opties kunnen dienen zodat je alternatieven hebt.
Wildkamperen wordt op sommige plekken gedoogd, maar in de zomer langs de kust is dat moeilijk als er simpelweg te veel mensen komen. In het binnenland gaat het iets makkelijker, als je een beetje wegblijft bij de bewoonde wereld en de populaire nationale parken. Bij een bivakhut voor wandelaars, is het wel toegestaan om een tent op te zetten en – als je er met de auto kan komen – te overnachten in een camper. Aan de voet van de Dinara, de hoogste berg van Kroatië, vinden we zo’n hut, de Planinarska kuća Glavaš. Er zijn al kampeerders, waar we nachtje bij aansluiten. De berg kan natuurlijk goed zijn voor een mooie dagwandeling. Let op het weer en neem genoeg water mee!
Na het hoogseizoen gaat het allemaal iets makkelijker maar geldt in hoofdlijnen hetzelfde voor wildkamperen. Controles zullen misschien wat minder frequent zijn, maar locals die op bepaalde plekken niet gediend zijn van wildkampeerders kunnen je benaderen, claxoneren in het voorbijgaan of de politie waarschuwen. We verblijven drie kosteloze nachten aan de zuidkant van het Peruća meer, dat door veel locals bezocht wordt. Daar worden we niet gestoord en voelen we ons welkom. Overdag hebben we mooi uitzicht op het meer en ‘s avonds zitten we bij een kampvuurtje. ‘s Nachts zijn er veel sterren te zien. Dit is ons toppunt van vanlife in Kroatië.
Het klopt dat we dan dus verblijven op wat meer afgelegen plekken, nog net niet compleet buiten de gebaande paden. Het betekent niet dat daar niets te beleven valt of dat het onderdoet voor de populaire plekken. Neem Hvar, het meest populaire eiland van Kroatië. Het is niet het enige eiland voor de Kroatische kust. Ons bevalt het eiland Korčula heel goed. En dan niet bij het gelijknamige toeristische havenplaatsje, maar aan de andere kant van het eiland, in een stadje dat nog wat eenvoudiger is gebleven: Vela Luka. Er zijn twee campings vlakbij het stadje dat met een ferry uit Split te bereiken is. Beide campings zijn tevens olijfboomgaarden en liggen op loopafstand van de zee. Deze campings zijn voor ons topbestemmingen voor als het hoogseizoen afloopt. Ons bevalt het autocamp in Potirna uitstekend. We blijven er twee weken voor zo’n 16 euro per nacht.
De Plitvice meren – misschien wel dé toeristische hotspot van Kroatië – slaan we over. Niet omdat ze niet mooi zijn, maar omdat een entreeprijs en busladingen toeristen daar voor ons wél aan afdoen. In plaats daarvan genieten we van de charme van de bron van de Cetina rivier. Een diep gat in de grond waaruit koel knalblauw helder water naar het oppervlakte komt. Vervuiling wordt er goed in de gaten gehouden, want uit de bron wordt drinkwater geput. Zwemmen is dan ook niet toegestaan. Het is mooi genoeg om een kijkje te nemen, van dichtbij of vanaf het observatieplateau. Kamperen kan op de camperplaats een klein stukje stroomafwaarts en je kan er natuurlijk gelijk je watertank bijvullen.
Kortom, dump je lijstje met de topattracties van Kroatië, beteugel je fear of missing out een beetje en vind een modus met genoeg mogelijkheden om vanlife in Kroatië te beleven zoals dat jou het beste bevalt! Plezier gegarandeerd!
Blijf op de hoogte!
Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten
Reacties
Dankjewel mooi om te weten voor komend voorjaar!
Leuk! Mooie reis gewenst alvast :)!