Het centrum van Kopenhagen kun je prima in een dag bekijken. Om de kosten te drukken, bekijken we gebouwen vooral van de buitenkant. De entreekosten voor Tivoli betalen we wèl, omdat Passenger er optreedt. En het Nationaal Historisch museum kunnen we, dankzij vrienden, gratis bezoeken. Zo krijgen we voor weinig geld een idee van wat Kopenhagen nog meer biedt.
Vlak voor het Centraal station van Kopenhagen, ligt Tivoli. Een pretpark op een minimaal oppervlakte, maar met alles erop en eraan. Het goedkoopste entreekaartje kost 99 kronen, iets meer dan 10 euro, en daar koop je eigenlijk weinig voor. Bovenop dat kaartje moet je dan nog betalen voor de attracties in het park, zoals de achtbaan, de zweefmolen of het reuzenrad. Kom je daarvoor, dan kun je waarschijnlijk beter het ‘rittenkaartje’ kopen, voor 299 kronen. Gezien de prijs verbazen we ons over de populariteit van het park.
Een tientje is echter wel heel goedkoop om een optreden te zien van Passenger, dat ‘s avonds op het open podium wordt gegeven. Binnenkort treedt hij ook op in de HMH in Amsterdam. Het park stroomt al vroeg vol. Op het grasveld midden in Tivoli is het om 7 uur al gezellig druk en wordt het tussen 8 en 9 uur erg druk. Tegen tienen moet iedereen gaan staan, omdat er dan meer plek is voor de mensen die rond het grasveld staan. Luid gejuich klinkt op als Mike eindelijk het podium opkomt. Hij speelt zijn muziek en met het publiek en maakt er een mooie avond van.
De volgende ochtend pakken we de S-trein naar Hillerød, in het weekend het eindpunt van de B-lijn. Een treinkaartjes naar dit eindpunt kost zo’n 15 euro. We zitten dan ook een klein uur in de trein. Op het station ontmoeten we onze vrienden, Jasper en Natasja. Natasja werkt op een klein eindje lopen in Kasteel Frederiksborg. Sinds 1878 huist zich hierin het Nationaal Historisch Museum van Denemarken. Het kasteel werd gebouwd in opdracht van Christian IV en grotendeels heropgebouwd na een brand in 1859. Binnen is de belangrijkste collectie van historische werken in Denemarken te vinden.
Natasja studeert geschiedenis en werkt onder andere als gids in het museum. Niet alleen mogen we met haar gratis naar binnen, ze kan ons ook nog een privétour geven, een aanbod dat we natuurlijk niet afslaan.
We zijn onder de indruk. Er hangen gigantische schilderijen, die de muren van de grote kamers of hallen in het kasteel beslaan. Veel van de werken zitten vol symboliek, die Natasja uitlicht. We zien Nederlandse vlaggen op de schepen die schijnbaar regelmatig Denemarken letterlijk te hulp schoten in hun strijd met de Zweden en mooie reliëfs over de jacht en de populaire beroepen in Denemarken.
Naarmate we meer hallen hebben gezien, vorderen we ook in de tijd waarin de schilderijen zijn gemaakt. Er komen steeds recentere werken aan bod. Daartussen zien we ook steeds meer portretten van ‘gewone’ mensen, die niet van adel zijn maar het zich wel konden veroorloven zichzelf te laten schilderen. Een archeoloog heeft zichzelf met neergeslagen ogen laten schilderen, zijn notitieboek in zijn hand. Een groep jagers is zo goed geschilderd, dat het met een foto van het schilderij lijkt alsof we er zelf bij waren.
Zo ontdekken we dat Kopenhagen nog wat verder verkennen zeker de moeite, en ook het geld waard is. In de Vioolstraat, waar het gezelliger én goedkoper is dan in ‘shopping street’ Frederiksborggade (vernoemd naar het kasteel) kunnen we onder het genot van een kop thee bij Paludan en later een lekkere pizza bij Pizza Time, terugkijken op een geslaagd weekendje Kopenhagen.
Blijf op de hoogte!
Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten