Toffe tempels

geschreven door Pim op

We ontkomen in Azië niet aan de vele tempels en zijn er soms even helemaal klaar mee. Gaandeweg leren we de altijd bijzondere gebouwen steeds meer te waarderen. Zo ontdekken we deze toffe tempels.

Heb je wel eens op reis, dat je even nodig hebt om iets helemaal op je in te laten werken? Wij hebben dat bijvoorbeeld bij het Potala Palace in Lhasa in Tibet. Het winterverblijf van de Dalai Lama torent prachtig boven de stad uit.

We hebben ook even de tijd nodig voor het tempel complex van Angkor, de stad van het Khmer-rijk in Cambodja.  De jungle en de tempels zijn in een lange strijd verwikkeld en geven een indruk van de enorme stad die hier ooit was. We dwalen drie dagen rond in het gebied en genieten.

Veel eenvoudiger klinkt dan een tempeltje in Negombo, een klein vissersstadje in de schaduw van de hoofdstad van Sri Lanka. Toch lijkt er niet minder energie gestoken te zijn in de aankleding van het gebouwtje langs de drukke hoofdstraat. De entree is overladen met beeldjes in felle kleuren.

Een tempeltje in Kuala Lumpur spreekt om uiterlijk vertoon nog minder aan, althans, dat is de indruk die we krijgen van de straat in China Town. Binnen betreden we een andere wereld dan de stad om de tempel heen. De spirituele ruimte hangt vol met wierook spiralen waarin briefjes zijn geknoopt. Een scherp contrast met de drukke stad.

In Mongolië zien we nog een groot tempel complex waarvan weinig meer over is. Binnen de lange muren van het Ongiin Khiid klooster staan weinig gebouwen meer overeind. Tijdens de communistische periode is veel van het complex vernietigd. Wat rest is voornamelijk gras. De resterende gebouwen worden zorgvuldig bewaard.

Wat is jouw favoriete tempel?

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.