Tour in Monteverde National Park

geschreven door Pim op

Een tour in Monteverde National Park staat hoog op het lijstje van de gemiddelde toerist in Costa Rica. Dit heeft in de eerste plaats te maken met de toegankelijkheid. Hemelsbreed ligt het park relatief dichtbij San José, waar je waarschijnlijk het land binnenkomt. Daarbij geeft het een mooi voorproefje van de mooie natuur in dit groene land. Gecombineerd met een bezoek aan de kust van het land kan dit al een hele mooie vakantie opleveren, al heeft het land wel nog veel meer moois te bieden. Overweeg je een tour in Monteverde National Park, laat je dan hier overtuigen!

De kleine afstand tussen San José en Monteverde National Park van nog geen 90 kilometer hemelsbreed, is een klein beetje verraderlijk. In de praktijk zal een rit vanuit het hartje van de stad tot de ingang van het park het grootste deel van een dag kosten. Je kan overnachten bij het park, dus voor een goed georganiseerde tour in Monteverde National Park vanuit San José kan dit een prima opzet zijn. Wij pakken het graag een beetje anders aan en benaderen het park vanuit het noordwesten, via de stad Liberia.

We kamperen in Costa Rica en vinden een camping bij Monteverde National Park op het terrein van Restaurante Turín, gelegen op een half uur van de entree van het park. De route naar het park leidt verder door Santa Elena en Monte Verde (het dorp). Santa Elena heeft goede voorzieningen, zoals een pinautomaat, tankstation, bakker, supermarkt en leuke restaurants. We eten in Tree House, een restaurant dat rond een boom is gebouwd en alleen daarom al leuk is om te bezoeken. Het eten smaakt ook goed! Het dorp heeft verder een heel aantal bureautjes, die allemaal een tour in Monteverde National Park kunnen organiseren.

Tour in Monteverde National Park regelen

We negeren elke touroperator tot de poort van het park. Dat is best een opgave, want kosten noch moeite worden gespaard om een tour in Monteverde National Park te verkopen. Op weg naar het park, en met name rond en in Santa Elena, doen heel wat gevelreclames vermoeden dat die plek dé plek is om je kaartjes voor het park te kopen. De kop ‘Main office’ is populair, een beetje misleidend maar niet onwaar. Het is alleen de vraag “Main Office van wat?”. Ook dat wordt niet direct helemaal duidelijk, omdat verschillende bedrijfsnamen op diezelfde gevel prijken.

Het blijkt een heel handeltje van tussenverkoop die je een rit naar de entree bespaart, waar je net zo goed, en zelfs goedkoper, een tour in Monteverde National Park kan bespreken. Doe dat bij voorkeur een dag van tevoren. Een shuttlebus rijdt van de parkeerplaats de laatste kilometer naar het park, waar weinig plek is voor auto’s. Bij de entree en het hoofdkantoor van het park zelf zijn toiletten, een restaurant/café, twee souvenirshops en een hostel.

Officiële gidsen van het park kunnen verschillende tours in Monteverde National Park verzorgen, of je koopt een dagkaartje en gaat zonder gids het park in. We besluiten eerst zelfstandig door het park te wandelen tijdens de dag. We houden onze ogen open en naar boven gericht. Hoog in de bomen zouden we een luiaard kunnen spotten. We doen ons uiterste best, maar het is tevergeefs. Dat geeft niet, want het goed verzorgde park heeft ook een pittoreske hangbrug die leuk is om te zien.

Uitzichtpunten, langs de goed onderhouden routes door het park, maken duidelijk waarom dit bos als cloud forest wordt getypeerd. Dichte mist domineert en belet veelal het zicht op de horizon. Toch zien we genoeg om te kunnen bevestigen dat ‘Monte Verde’ echt een groene berg is. Het is een aanrader om twee tot drie uur uit te trekken voor een leuke wandeling door het park. Oja, neem een poncho mee, want uit al die wolken wil ook wel eens regen vallen.

Tour in Monteverde National Park

De tour in Monteverde National Park hebben we zo voor de avond bewaard, wanneer het park voor andere bezoekers gesloten is en alleen met een night tour kan worden bezocht. We sluiten aan bij een Nederlands gezin, krijgen zaklampen mee en de instructie om onze ogen open te houden. De gids vertelt over alles wat we in het licht kunnen vangen. Zo zien we allerlei nachtdieren. De meesten worden gewoonlijk als vies aangemerkt. We zien een kleine slang, die zich zelfs laat oppakken, talloze insecten en motten en een tarantula.

Sommige dieren weet de gids feilloos te vinden. Die hebben waarschijnlijk zo’n beetje hun vaste plek in het park. Toch belooft de gids niks en leidt hij ons door een klein deel van het park alsof het ook voor hem nieuw is. Voor ons is het heel bijzonder als we gewezen worden op een luiaard, hoog in boom, die toevallig één van zijn zeldzame momenten van activiteit beleeft. Hij verplaatst zich in een paar minuten een paar meter en besluit dat het dan weer hoog tijd is om te gaan slapen. Dat doet ‘ie zo’n 18 uur per dag, dus de lampen kunnen uit.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.