Toyota HiAce camper schuifbank

Toyota HiAce camper schuifbank

geschreven door Pim op

We maken in de Toyota HiAce camper een schuifbank, om van de bestelbus een leefbare camper te maken. Het is een belangrijk onderdeel van een bestelbus ombouwen naar een camper. Met de schuifbank volgens het ontwerp kunnen we voldoende ruimte van het belaadbare gedeelte van de bestelbus behouden én een beetje comfortabel leven in de auto.

Na een nachtje op de vloer van de Toyota HiAce weten we zeker dat het comfort alleen maar beter kan worden, als we van de bodem af kunnen liggen. Het is koud op de vloer, waar de kou niet lager kan. Daar verandert de warmteisolatie weinig aan. En dit is nog voor we op de vloer laminaat leggen met eronder folie dat warmte reflecteert. Het is wel leuk om alvast eens een nachtje in de camper te slapen.

Comfort willen we creëren door een lekker bed te maken. Er is ruimte voor een twijfelaar, die dan naast de nodige opbergruimte bijna het hele vloeroppervlakte van de bestelbus inneemt. Het bed moet daarom sowieso te verkleinen zijn tot een bank, zodat we de beperkte ruimte overdag ook anders kunnen gebruiken. Dat is ook een voorwaarde om de bestelbus te laten voldoen aan de eisen van de RDW. We beginnen dus met een bank.

We kiezen voor een schuifbank, versus een uitklapbare bank, omdat de ombouw van bed naar bank dan minder ruimte vraagt en voor het geheel minder materiaal nodig is. Er blijft zo in alle opzichten meer ruimte over in de camper. We moeten tijdens het ontwerp goed rekening houden met de ronde vormen van de bestelbus. Goed meten en experimenteren in een 3D ontwerp blijkt erg prettig. Door de vormen van de auto zijn we genoodzaakt om meerdere schuivende delen te maken.

De helft van de latjes zit vast op het frame van de bank. Ertussen rusten de andere latjes op een los frame, zodat deze kunnen schuiven. Dat is de basisgedachte achter deze Toyota HiAce schuifbank. Twee kleine delen achterin de auto komen elkaar tot halverwege de auto tegemoet. Twee delen van de linkerzijde van de auto vullen daarna het gangpad. Tot slot schuift een deel van de bank aan de rechterzijde in de lengterichting, om de laatste hoek van bed uit te vullen.

Later meer over de verdere inrichting van de camper, met kussens voor het matras en kastjes, een keukentje en elektra. Dan volgt er ook meer over de verdere plannen met deze camper.

Wil je op de hoogte worden gehouden, schrijf je dan hieronder in op de wekelijkse nieuwsbrief om een e-mail te krijgen over nieuwe berichten.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.