Trein naar Rovaniemi

We zijn al in 2 uur vliegen in Helsinki, halverwege onze reis naar Lapland, in het noorden van Finland. Totaal hebben we zo’n 2000 kilometer te overbruggen, maar Helsinki is nog ver weg van waar we willen zijn. Een groot deel van de rest van de reis reizen we met de trein.

Het wordt een pittig stuk, met de trein naar Rovaniemi, een treinreis van zo’n 12 uur. Vertrek in Helsinki: 7 uur ’s avonds. Door de nacht heen treinen we met het uur dichter naar onze bestemming. Halverwege treffen we de eerste sneeuw. Geen reden voor de Finse NS om te vertragen. Wel zit er ruimte in de planning. Zeg maar behoorlijk veel speling. Op de meeste stations staan we minimaal 20 minuten stil. Dat geeft bepakte reizigers zoals wij fijn de gelegenheid om rustig aan boord te gaan en een plekje te zoeken.

Die plekjes in de trein worden steeds schaarser. Ondanks dat de trein in Helsinki misschien halfvol is en sommige mensen deze als avondtrein naar een dichterbij gelegen bestemming gebruiken, wordt hij bij elk tussenstation een beetje voller. Bij voorkeur hadden we in deze trein een bed geboekt in één van de slaapcoupés, maar deze waren allemaal bezet. Daarom zitten we in het laatste treinstel, met stoelen. Een coupé vol jongeren, en daarvan opvallend veel Aziaten. Toch is het muisstil. Onverwacht, want de ervaring leert dat er gewoonlijk in een groep altijd wel een snurker van de partij is.

We meten uit dat je liggend op de vloer van de coupé, gestrekt met je hoofd tegen de wand van het treinstel, met je benen tot de andere kant van het gangpad reikt. Onze voorbuurman doet dit in zijn slaapzak. Slim. Wij hebben gelukkig op het laatste moment nog twee fleece dekens in onze tas gestopt. Ook de winterkleding komt goed van pas om het behaaglijker te maken. Na wat draaien om in de beperkte ruimte nog een beetje comfortabel te liggen weten we uiteindelijk wat slaap te pakken.

Een beetje gebroken worden we meermaals wakker tijdens de tussenstops van de trein. Je kan je voorstellen dat het niet de meest comfortabele nacht is. We verzetten onze gedachten door nieuwsgierig de voortgang van de trein naar Rovaniemi te volgen via GPS op Google Maps. De trein heeft WiFi, dus we kunnen alles goed bijhouden. Langzaam voert de treinreis tot de westkust, aan de Botnische Golf, het noordelijkste gedeelte van de Oostzee. Waarlangs we verder naar het noorden reizen.

Al om half 8 de volgende ochtend, even voor de verwachtte aankomsttijd, kunnen we uitstappen in Rovaniemi, vrijwel op de poolcirkel gelegen en de hoofdstad van Lapland. Samen met de meeste toeristen wagen we ons in de kou naar het kleine stationsgebouw. Hiervandaan vertrekken bussen naar de meeste toeristische gebieden van Lapland, zoals de bus naar Levi, de bus naar Inari en de bus naar Muonio. Die laatste nemen wij 3 uur later om zo bij onze eindbestemming te komen. Een rit van 4 uur door het prachtige landschap van Lapland.

Kosten trein naar Rovaniemi (retour, 2 personen)
Kosten zitcoupé in trein naar Rovaniemi vanaf Helsinki (1e kerstdag):  € 172,60
Kosten slaapcoupé in trein van Rovaniemi naar Helsinki: € 241,60

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  Robin
  28 dec 2015

  Leuk geschreven, klinkt aardig spannend! Veel plezier!

   Pim
   28 dec 2015

   Hee 🙂 Thanks!
   Ontspannen was het zeker niet, haha. Dat compenseren we wel weer in de poolnacht 😉

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.